"Basareholmen kan bli sydöstra Sveriges häftigaste konstcentrum"

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Planen är att blanda kultur och världsarv på de små öarna strax utanför centrala Karlskrona. Här syns Basareholmen.
Foto:Mattias Mattisson
Planen är att blanda kultur och världsarv på de små öarna strax utanför centrala Karlskrona. Här syns Basareholmen.

Sommarteater på Mjölnareholmen och ett konstcentrum på Basareholmen. Kommunen har förhoppningar om att kunna använda och utveckla de små öarna strax utanför Trossö.

Som Sydöstran tidigare har skrivit har Affärsverken i den nya upphandlingen för skärgårdstrafiken fått i uppdrag att starta ytterligare en linje mellan Mjölnareholmen, Basareholmen och Koholmen sommaren 2018. Den ska fungera som en så kallad hop-on/hop-off-tur.

Samtidigt hoppas Karlskrona kommun att på de små holmarna, som ligger bara en liten bit ut i vattnet öst om centrum, kunna erbjuda besökarna mer än vad som finns där i dag.

– Vi håller på att undersöka om vi kan använda dessa öar som kulturöar eller kulturholmar, säger kultur- och upplevelsechefen Max Dager.

Tanken är i så fall att bygga upp en enklare utomhusscen på Mjölnareholmen, som ägs av kommunen, för att där kunna spela sommarteater samt ha kaféservering.

Även på Basareholmen, som liksom Koholmen ägs av Statens fastighetsverk, finns det kulturplaner, men de är mer osäkra. Eftersom ön har varit ett militärt område för sprängmedelsverksamhet ska man först försöka göra en markundersökning.

– Det kanske är så mycket gifter i marken så att det blir för dyrt att få bort, men om vi leker med tanken att allt går att fixa skulle Basareholmen kunna bli sydöstra Sveriges häftigaste konstcentrum. Det ska inte vara att man tittar på konst som hänger på väggarna utan det blir ett helt nytt koncept, säger Max Dager.

Han beskriver det som att allt ska inte vara färdigt vid invigningen, utan att det hela växer fram under åren.

– Starten blir som det är där nu – och bara ön i sig är så häftig – men varje vinter händer något nytt. Kanske har ett av husen renoverats eller en ny skulptur kommit upp, så att när folk kommer ut dit igen på våren får de se vad som hänt sedan sist.

Skulle allt gå vägen är Max Dagers förhoppning att vara i gång med det hela lagom till sommarsäsongen 2018.

– Det finns fantastisk potential för öarna och både kommunledning och Statens fastighetsverk är tända på detta, så det finns god vilja från bägge parter. Men det finns som sagt fortfarande många frågor som först måste utredas.