Batterijätte nobbar Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades

Northvolt kommer inte bygga sin nya batterifabrik i Blekinge.

Både Karlskrona och Ronneby fick nobben.

Under onsdagen höll Northvolt en informationsträff hur de går vidare i processen var deras nya batterifabrik ska ligga som kan ge uppemot 3 000 nya jobb i Sverige.

Både Karlskrona och Ronneby kommun har varit intresserade av få hit fabriken som ska bli den största anläggning när det gäller tillverkning av batterier.

Men efter dagens möte står det klart att Northvolt valt att gå vidare med andra kommuner.

De åtta svenska orterna som gick vidare i processen är Skövde/Mariestad, Göteborg, Norrköping, Västerås, Gävle, Luleå och Skellefteå.

– Det har varit ett enormt intresse från hela Sverige. Vi började med att fråga 20 stycken kommuner och det slutade med att 40 kommuner kom in med en ansökan. Vi är väldigt nöjda med de åtta som är kvar och vi vill också tacka alla kommuner för allt arrangemang, säger Peter Carlsson, från Northvolt.

Northvolt har haft flera punkter som kommunerna ska uppfylla.

– Det gäller stor tillgäng till mark som är planerad för byggnation. Det är viktigt med bra logistik med hamn, järnväg och vägar. Kommunerna ska klara av en tuff tidsplan. Närheten till ett tekniskt universitet och industri med toppkompetent arbetskraft, säger Peter Carlsson.

Den totala investeringen ska uppgå till drygt 40 miljarder kronor över sex års tid. Plats för fabriken ska bestämmas under mitten av 2017.