Säkerhetsbrister bakom polske sjömannens död?

Karlskrona Artikeln publicerades
Det var här, bland de polska fartygen, dramatiken utspelades sent i fredags kväll. 2 bilder
Foto:Björn Mogeen
Det var här, bland de polska fartygen, dramatiken utspelades sent i fredags kväll.

Den nu pågående storövningen Northern Coasts fick tristast möjliga upptakt i fredags natt, då en polsk sjöman föll överbord i Örlogshamnen, och drunknade. – Mycket ledsamt, på alla sätt, säger marinchefen Jens Nykvist till Sydöstran.

Det är fortfarande inte riktigt klarlagt hur det hela gick till, men den polske sjömannen, 27 år gammal, var på väg mellan två samförtöjda minröjningsfartyg, vid gångbron över till Lindholmen, då han av någon anledning halkade, och föll i vattnet mellan de båda fartygen.

Möjligen slog han också huvudet i någonting i fallet.

En äldre kollega till honom bevittnade olyckan, uppmärksammade genast andra ombord på vad som hänt, knöt därefter själv en lina om bröstet – och hoppade i vattnet för att undsätta kamraten. Kollegor, som höll i linan från däck, larmade samtidigt marinpoliser på kajen - som i sin tur larmade räddningstjänst och ambulans.

När räddningstjänsten kom till platsen fick man först undsätta den äldre sjömannen, som förlorat medvetandet under sina fruktlösa försök att hitta, och rädda, kamraten – och först närmare tjugo minuter efter fallet hittades också den yngre sjömannen, på botten.

Alla upplivningsförsök var förgäves.

– Jag känner djupt för den omkomnes familj, och för hans skeppskamrater. Det som hänt är oerhört tragiskt – och jag respekterar också att det här fartyget och dess besättning nu bryter övningen, och åker hem igen, säger marinchefen Jens Nykvist till Sydöstran.

– Vi har gett all stöttning vi kunnat i denna svåra stund.

Under lördagsmorgonen halades basens och de deltagande fartygens flaggor på halv stång, och det hölls också en tyst minut för den omkomne sjömannen. Söndagens sedan tidigare planerade gudstjänst i Amiralitetskyrkan blev också något av en minnesstund.

Under lördagen repade sig också den äldre sjömannen efter pärsen i vattnet, och kunde lämna sjukhuset för att återvända till sitt fartyg.

Senare under lördagen lät polisen i Karlskrona rubricera det inträffade som en arbetsolycka med ett eventuellt vållande till annans död – bland annat beroende på att det saknades en spång mellan de båda fartygen, och ett skyddsnät under den, vilket svenska reglerkräver.

– Vi vet att polsk arbetslagstiftning är lika strikt som den svenska, och därför gör vi så här, för att kunna bistå de polska myndigheterna med de fakta och den dokumentation som i så fall kanske kommer att efterfrågas längre fram, säger inre befäl Michael Hesselberg till Sydöstran.

Bland annat har det gjorts en del beslag ombord, och fartygschefen har hörts.

– Men vi vet ännu inte om 27-åringen formellt var i tjänst vid olyckan, och rent faktiskt var det ju också så att olyckan inträffade på polskt territorium, men att dödsfallet skedde på svenskt.

– Men, betonar Michael Hesselberg, det finns i nuläget ingen misstänkt för brott.