Biblioteket flyttar – kan göra plats för skolan

Karlskrona Artikeln publicerades
Stadsbiblioteket i Karlskrona.
Foto: Maths Olsson
Stadsbiblioteket i Karlskrona.

Stadsbiblioteket i Karlskrona ska flytta till det nya kulturhuset. Det öppnar upp möjligheten för kulturskolan att ta över bibliotekets lokaler.

– Jag tycker att kulturskolan ska flytta in i stadsbibliotekets lokaler när de flyttar, säger Börje Dovstad (L), kommunalråd i Karlskrona.

Som Sydöstran berättade i september har kulturskolan i Karlskrona akut lokalbrist och sviktande säkerhet i deras nuvarande lokaler – enligt en utredning från revisionsbyrån EY.

Kulturskolan har i dag sin bas på femte våningen i Thörnströmska gymnasiet.

"En av de största utmaningarna uppges vara att ytorna inte är tillräckligt stora för att bedriva verksamheten i enlighet med elevernas behov.", stod det i rapporten.

– Kulturskolan behöver nya lokaler och det skulle säkert gå att bygga om biblioteket för kulturskolans verksamhet, säger Börje Dovstad (L), som leder den politiska styrgruppen för det nya kulturhuset.

Planerna med det nya kulturhuset för 220 miljoner kronor går nu in i ett skarpt läge. Landstinget och kommunen har kommit överens om ett markköp och en arkitekttävling ska inledas i närtid.

Det nya kulturhuset ska byggas på Stortorget där landstinget har vårdcentral i det gamla posthuset.

Målet är att bygget ska vara klart under 2020 eller en bit in på 2021 – då skulle kulturskolan kunna flytta in i bibliotekets lokaler.

– Det vore en bra lösning. Då blir det ett samlat kulturtorg. Med kulturhuset, kulturskolan och konserthuset på Stortorget, säger Börje Dovstad.