Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bildspel: Tjuvkika på nya Rydows

På fredag öppnar Karlskronas nya restaurang Rydows bazar och bistro i gamla Konsthallen.
Sydöstran fick en tur bakom kulisserna inför premiäröppningen.
Karlskrona • Publicerad 7 februari 2019 • Uppdaterad 8 februari 2019
Malin Andersson, kökschef, Sara Kroon, bokningsansvarig för Rydows salong och Pernilla Danielsson, restaurangchef på Rydows.
Malin Andersson, kökschef, Sara Kroon, bokningsansvarig för Rydows salong och Pernilla Danielsson, restaurangchef på Rydows.Foto: Mattias Mattisson

Karlskrona konsthall har fått sig en rejäl renovering och byggts om till restaurang. Numera finns det ett sjuttiotal sittplatser i lokalen, som delas av med en bar i mitten.

Restaurangens väggar vittnar dock om lokalens förflutna. Där hänger nämligen fullt med fotografier med olika motiv, både från Karlskrona och från världens alla hörn.

Annons

– Vi har velat skapa en varm och inbjudande miljö där det ska kännas som hemma. Man ska kunna komma hit direkt efter jobbet vid 17 och ta en drink eller äta, säger Pernilla Danielsson, restaurangchef på Rydows.

På fredag slår restaurangen upp portarna för första gången. Restaurangen ska sedan ha öppet onsdag till lördag framöver.

En av Rydows bazars fotoväggar.
En av Rydows bazars fotoväggar.Foto: Mattias Mattisson

– Vi tror inte att folk är ute och äter på måndagar och tisdagar direkt och därför har vi inte öppet då. Men det kan ju ändras, säger Malin Andersson, kökschef på Rydows.

Hon berättar att menyn består av svensk husmanskost där hon har hämtat mycket inspiration från förr i tiden.

– Det kommer vara lite ”Vår tid är nu”-känsla (en tv-serie på SVT red. anm.) på maten med en modern touch. Vi har bland annat en ny variant av räkcocktail, Tore Wretmans wallenbergare, en wienerschnitzel och en vegetarisk kroppkaka på svamp, säger Malin Andersson.

Restaurangen har dock inget veganskt alternativ på menyn, men de kan ordna det om man frågar.

Malin Andersson kommer senast från af Chapmangymnasiets kök men var inblandad när Landbron ändrade om sin meny så det är inte första gången hon jobbar på en restaurang.

– Jag älskar att testa nya saker så detta ska bli jättekul, säger hon.

I menyn syns även flera gin- och tonicsorter, vilket ska bli Rydows specialitet.

– Gin är väldigt mycket i ropet nu och vi ska bli bäst på det. Nu har vi 25 olika sorters gin och flera olika tonic-sorter, och det kommer öka efterhand, säger Pernilla Danielsson.

Annons

BILDSPEL: Kolla in bakom kulisserna på Rydows här!

bild 1/10
Entrén till nya Rydows.
Pernilla Danielsson, restaurangchef, Malin Andersson, kökschef, Sara Kroon, bokningsansvarig för Rydows salong.
Färgglada fotografier tagna av Paraplys fotografer och vänner till anställda på Rydows bazar, pryder väggarna på nya restaurangen.
Gin och tonic är Rydows specialitet.
Restaurangen har 25 olika sorters gin och flera olika tonic-sorter att välja på.
Rydows salong har inte genomgått några större förändringar sedan namnbytet. Den kan precis som tidigare hyras till olika evenemang, konferenser och fester för företag, föreningar eller privatpersoner.
Skeppsgossen har bryggt en ny öl till ära för den nya restaurangen.
Gamla Konsthallen har genomgått en stor förändring.
Rydows vardagsrum kan hyras för mindre sällskap för exempelvis middagar eller konferenser.
Ett sjuttiotal sittplatser ryms på den nya restaurangen.
Entrén till nya Rydows.
Pernilla Danielsson, restaurangchef, Malin Andersson, kökschef, Sara Kroon, bokningsansvarig för Rydows salong.

I samband med renoveringen har Konsthallens övervåning dessutom omvandlats till Rydows vardagsrum som kan bokas för intima middagar och mindre konferenser.

– Man kan hyra detta utrymmet om man är ett mindre sällskap, annars har vi salongen som är för större evenemang, konferenser och fester, precis som innan, säger Sara Kroon, bokningsansvarig för nya Rydows salong.

Namnet Rydows kommer från Rydowska Bazaren som öppnade på samma plats på 1800-talet. Bazaren fungerade som en handelsplats och mötesplats och det såldes bland annat hattar från Karlskrona hattfabrik där.

– Det var en mötesplats och det vill vi också skapa här, och det är därför vi har valt det namnet, säger Sara Kroon.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons