Blekinge kan få ett nytt fängelse – ”Goda förutsättningar”

Karlskrona Artikeln publicerades

Karlskrona kommun har anmält sitt intresse att de vill se ett nytt fängelse i kommunen.

Det rapporterar P4 Blekinge.

– Vi har mycket statlig verksamhet redan idag, och vi har goda förutsättningar för att fler ska kunna flytta hit, och skapa nya arbetstillfällen, säger Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona, till P4 Blekinge.

Kriminalvården ska bygga ett nytt fängelse som kan skapa uppemot 250 nya jobb.

13 kommuner i Sverige har nu visat sitt intresse att de är intresserade av satsningen.

Enligt Kriminalvården är deras huvudspår att bygga i Skåne.

– I Skåne och södra Sverige har många fängelser i den här säkerhetsklassen avvecklats som vi funderar på att etablera i en ny tappning, säger Victoria Rydholm, chef för Kriminalvårdens fastighetsenhet, till P4 Blekinge.

De kommuner som har anmält sitt intresse är Kristianstad, Hässleholm, Karlskrona, Hörby, Forshaga, Klippan, Emmaboda, Eskilstuna, Osby, Sundsvall, Vilhelmina, Ånge och Luleå.

Från början var Kriminalvårdens plan att bygga en klass två-anstalt i skånska Svedala – men det röstade invånarna nej till i en folkomröstning.

Folkomröstningen i Svedala genomfördes efter att 2 300 namnunderskrifter samlats in av motståndare till fängelset. Fler än 7 000 röstade nej och strax under 3 000 personer röstade ja. Bland motståndarna fanns det många som ansåg att en anstalt skulle göra Svedala otryggt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.