Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Övervikten ökar i Blekinge

55 procent av Blekingeborna tillhör kategorin feta eller överviktiga – en ökning med 7 procent sedan 2008.
Endast var tredje kan tänka sig att äta nyttigare – det framgår av Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät 2018.
BLEKINGE • Publicerad 16 januari 2019
I Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät 2018 framgår att 55 procent av Blekingeborna tillhör kategorin feta eller överviktiga.
I Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät 2018 framgår att 55 procent av Blekingeborna tillhör kategorin feta eller överviktiga.Foto: Bertil Ericson / TT

Andelen feta eller överviktiga i Blekinge har ökat med 7 procentenheter på tio år och omfattar i dag över hälften av befolkningen, enligt ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Trots att det är vitt känt att kosten har stor betydelse för vikt och god hälsa så kan endast var tredje svensk tänka sig att äta nyttigare under 2019, visar en Sifoundersökning från Hjärt-Lungfonden.

Annons

– En nationell plan för att förbättra svenskarnas mat- och motionsvanor skulle göra det enklare för befolkningen i stort att leva hälsosamt, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd, i ett pressmeddelande.

”En nationell plan för att förbättra mat- och motionsvanor skulle göra det enklare för befolkningen i stort att leva hälsosamt.”

– Att allt fler människor i Blekinge lever med övervikt och fetma är oroande. Tack vare forskning som leder till bättre vård och levnadsvanor minskar dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar. Men utvecklingen riskerar att vända om vi inte förändrar vår livsstil, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

I Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät 2018 framgår att 55 procent av Blekingeborna tillhör kategorin feta eller överviktiga. Enkäten visar också att drygt var femte svensk, 22 procent, sitter ner minst tio timmar per dygn – en ökning med två procentenheter sedan 2016. Enligt Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten ungdom äter i dag färre än en av tio ungdomar rekommenderade 500 gram frukt och grönsaker per dag.

”Att allt fler människor i Blekinge lever med övervikt och fetma är oroande.”

Få är villiga att förändra sina kost- och motionsvanor. En ny Sifoundersökning från Hjärt-Lungfonden visar att endast cirka en tredjedel av svenskarna, 35 procent, kan tänka sig att avge ett nyårslöfte att äta nyttigare. Färre än hälften, 46 procent, uppger att de kan tänka sig att motionera mer.

Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons