Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

BTH vinnare i stor miljardutdelning

Nästan 74 miljoner har Blekinge tekniska högskola beviljats till forskning och utbildning från KK-stiftelsen under 2018.
Det gör att BTH hamnar på andra plats på listan över lärosäten som har beviljats medel under det gångna året.
Blekinge • Publicerad 29 januari 2019
BTH har beviljats 73,8 miljoner kronor till forskning och utbildning från KK-stiftelsen under 2018.
BTH har beviljats 73,8 miljoner kronor till forskning och utbildning från KK-stiftelsen under 2018.Foto: Mattias Mattisson

Under 2018 beviljade Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, också känd som KK-stiftelsen, 543 miljoner kronor till 89 olika projekt vid Sveriges högskolor och universitet.

I samtliga projekt deltar också näringslivet med en summa som är minst lika stor, vilket gör att de beviljade projekten omfattar cirka en miljard kronor.

Annons

– Detta är viktiga projekt som både stärker forsknings- och utbildningsmiljöerna samt ger direkt nytta för företagen, säger Ulf Hall, tillförordnad vd för KK-stiftelsen.

Mest medel från KK-stiftelsen beviljades Högskolan i Skövde på drygt 75 miljoner kronor. Tätt efter kommer Blekinge tekniska högskola, BTH, som beviljats 73,8 miljoner kronor under 2018.

Ett av projekten på BTH som beviljats medel är forskning för framtidens mjukvaruutveckling. KK-stiftelsen, BTH och elva olika företag satsar sammanlagt 107 miljoner under åtta år på högskolans forskning i programvaruteknik. Det är en av de största satsningarna i högskolans historia.

I forskningsprofilen kommer bland annat Ericsson, Swedbank, Telia Sverige och Sony Mobile att delta. Målet är att ta fram nya arbetssätt och metoder för att svenska företag ska kunna utveckla framtidens mjukvaruintensiva produkter och tjänster på ett konkurrenskraftigt sätt.

KK-stiftelsen beviljar pengar till forskning, utbildning på avancerad nivå och kompetensutvecklingsprojekt, med kravet att näringslivet aktivt deltar i projekten med egen kompetens, tid, utrustning och resurser.

– Globalisering, digitalisering, krav på hållbar produktion och jakt på konkurrensfördelar driver ytterligare på industrins redan höga omställningstakt. Men ny kunskap utvecklas snabbt, utbildning räcker inte hela livet, och därför ställs det delvis helt andra krav på det livslånga lärandet än vad som gällt tidigare, säger Ulf Hall

KK-stiftelsen har inte beviljat så här mycket medel sedan 1999.

– Det speglar både lärosätenas höjda ambitioner och näringslivets stora behov och intresse av lärosätenas forskning, säger Ulf Hall.

Joel PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons