Chefsåklagaren: ”Inget felaktigt beslut att väcka åtal”

Karlskrona Artikeln publicerades
”Det var bra att vi också fick besked om att det inte rörde sig om något obefogat åtal”, säger chefsåklagare Anne Boijmarker.
Foto: Maths Olsson
”Det var bra att vi också fick besked om att det inte rörde sig om något obefogat åtal”, säger chefsåklagare Anne Boijmarker.

Den åklagare som väckte åtal mot Christopher Larsson har efter en begäran om överprövning fått lämna ifrån sig målet till vice chefsåklagare Marie Lindström.

Dagen efter att åtal väckts mot Sverigedemokraternas Christopher Larsson för hets mot folkgrupp framfördes uppgifter om att åklagaren Lena-Marie Bergström delat ett filmklipp på Facebook där SD jämställs med rasister.

Christopher Larssons försvarare Tommy Nilsson sa då till Sydöstran att han tyckte att det var anmärkningsvärt att en ansvarig åklagare aktivt delat den här typen av klipp och att han ifrågasatte Lena-Marie Bergströms objektivitet.

– Det är en fråga om rättssäkerhet, sa Tommy Nilsson då.

Åklagarkammaren i Karlskrona fick också in en begäran om överprövning och jävsinvändning som skickades vidare till Utvecklingscentrum i Malmö för att prövas av högre åklagare. Nu är det beslutat att vice chefsåklagare Marie Lindström är den som kommer att driva målet i rätten.

– Det kom ett beslut som sa att det kunde betraktas som jäv och att Lena-Marie Bergström inte skulle behandla ärendet något mer. Därför kommer en annan åklagare ha hand om det, säger chefsåklagare Anne Boijmarker.

Hon understryker också att det inte ens var säkert att just åklagaren som väckte åtal var den som senare skulle driva ärendet i domstol.

– Det var bra att vi också fick besked om att det inte rörde sig om något obefogat åtal, utan att det fanns förutsättningar för åtal. Det var alltså inget felaktigt beslut att väcka åtal, säger Anne Boijmarker.

Under torsdagen sker huvudförhandlingar i målet vid Blekinge tingsrätt.

– Nu kommer åklagaren att lägga fram den bevisning som finns och sedan får lagen ha sin ordinarie gång, säger Anne Boijmarker.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.