Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Efter 20 förlorade år – civilförsvaret ska stärkas

Sjöstridsskolan och F 17 ska utbilda fler soldater. Men även det civila samhället kraftsamlar för att klara en eventuell kris. Nu ska kommunerna stärka sina förmågor.
Blekinge • Publicerad 18 januari 2019
I Lösen och på många andra platser i länet rasade det skogsbränder under sommarmånaderna. Nu ska samhället bli bättre rustade, oavsett om det är extrem torka eller krigshandlingar som ligger bakom krisen.
I Lösen och på många andra platser i länet rasade det skogsbränder under sommarmånaderna. Nu ska samhället bli bättre rustade, oavsett om det är extrem torka eller krigshandlingar som ligger bakom krisen.Foto: Mattias Mattisson

Under förra året fick totalförsvaret stor uppmärksamhet, inte minst då MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skickade ut en broschyr med information om hur man som privatperson kan och bör förbereda sig inför en krissituation.

Vatten, konserver, varma kläder och skor. Allt bör finnas nära tillgängligt i varje bostad.

Annons

På torsdagsmorgonen bjöd landshövdingen Sten Nordin och länsrådet Helena Morgonsköld in till ett frukostmöte med pressen och då lyftes samhällsskyddet som en av årets viktiga frågor för länsstyrelsen.

– Arbetet med att återuppbygga totalförsvaret har bara börjat, vi har tjugo års förlorade kunskaper att ta igen vad det gäller det civila försvaret. Många av de som var experter på ämnet är borta nu. Lyckligtvis har vi många duktiga personer inom försvaret, polis och räddningstjänsten som kan hjälpa oss i kunskapsuppbyggandet, säger landshövdingen.

”Civilsamhället måste vara beredda att kunna hjälpa det militära försvaret med logistiken om det skulle krävas.”

Under 2019 accelererar ansträngningarna för att förbereda det civila samhället på en katastrof. Det sker bland annat genom att det nu finns ekonomiska medel från staten för att hjälpa kommunerna att anställa krissamordnare.

Landshövding Sten Nordin.
Landshövding Sten Nordin.Foto: Mattias Mattisson

– Det behövs en till två personer per kommun, beroende på storlek, som kan arbeta med samordning och förberedelser. Det finns pengar för det här från och med i år, säger Sten Nordin.

Man satsar också på säker kommunikation mellan myndigheter och kommuner, så att känsliga uppgifter inte hamnar i fel händer.

Som bekant är finns det flera för landets försvar mycket viktiga militära anläggningar i Blekinge. Det ställer ytterligare krav på det civila samhället, menar landshövdingen.

– Civilsamhället måste vara beredda att kunna hjälpa det militära försvaret med logistiken om det skulle krävas. Bland annat genom att säkra livsmedels- el- och vattentillförseln till de militära styrkorna.

En kris behöver dock inte innebära att militären kopplas in. Under 2018 drabbades Blekinge och många andra län av flera klimatrelaterade problem som ställde till det för företag, kommuner och privatpersoner.

– Det finns många lärdomar att dra från sommarens extremt torra väder, med foderbrist och skogsbränder till följd. Länsstyrelsen håller på att samla in kunskaper från sommaren som ska sammanställas till ett dokument.

Överlag menar han att kunskapsbyggandet är en vital del i arbetet mot en hög krisberedskap. År 2020 ska kunskaperna sättas på praktiskt prov, då en stor totalövning ska genomföras i hela landet.

Då kommer det stå klart om samhället verkligen är så redo som det krävs.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons