"Då slog det mig att jag höll fel föredrag"

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Michael Helgesson gör debut i SM i berättarslam i helgen.
Foto:Maths Olsson
Michael Helgesson gör debut i SM i berättarslam i helgen.

I morgon lördag arrangeras SM i berättarslam för första gången i Karlskrona. En av de tävlande är ingen mindre än den lokala kulturentreprenören Michael Helgesson.

1. Hur kommer det sig att du är med?

– Mitt yrke kan man ju säga är kulturhistorisk kunskapsförmedling och att arbeta pedagogiskt, men den egentliga anledningen till att jag är med är nog för att jag och Katarina Mazetti tillsammans har haft ett speciellt arrangemang, en berättarauktion, i evenemanget Berättelser under eken under några år. Då har arrangören plockat ihop skräp som en ful tavla, ett ben från en skyltdocka eller en spräckt tallrik och så har jag och Katarina berättat skrönor om varje föremål innan de auktionerats ut. Jag misstänker att det är dessa väldigt skruvade berättelserna som gjort att de tycker att jag skulle vara med.

Jag vet egentligen inte så mycket kring detta SM, men jag har läst på reglerna och det är ett rigoröst regelverk. Det är stenhårt, men skrivet lite med glimten i ögat. Jag är övertygad om att de som kommer på berättarslammet kommer att få en väldigt trevlig eftermiddag och kväll med verklig högklassig underhållning.

2. Vad kommer du att berätta?

– Jag vet inte om det är som i Melodifestivalen att jag inte får avslöja det på förhand, men det lutar åt en självupplevd berättelse och en autentisk, mycket makaber, historia ur den blekingska historien.

3. Vad gör någon till en god muntlig berättare?

– Det som jag brukar tänka på är att inledningen är viktig. Att man har ett avväpnande förhållningssätt till publiken samtidigt som man försöker få var och en att känna att man berättar för just dem. Om det så är 53 som sitter framför en är det viktigt att få ögonkontakt med alla. Jag är också gärna lite respektlös och tar ut svängarna i mitt vokabulär. I stället för att säga att kung Adolf Fredrik dog 1771 säger jag att kungen åt ihjäl sig på semlor 1771. I berättandet är det bra att måla bilder i huvudet på publiken.

På tal om att inledningen är viktig var det en gång jag skulle hålla ett föredrag för ett hundratal personer och förväntade mig att de skulle reagera på sedvanligt sätt, vilket de inte gjorde. Jag försökte verkligen slå på charmknappen, men de var de tråkigaste människorna jag hållit föredrag för. Men så slog det mig att jag höll fel föredrag. "Nu undrar ni säkert vad detta har med saken att göra, men...", sa jag och drog en djävulsk förklaring för att leda in på rätt fåra. Några genomskådade mig och satt och skakade i skrattkonvulsioner, men de flesta trodde bara att det var en väldigt omständlig inledning.

4. Vad tror du om dina chanser i tävlingen?

– Jag har ingen aning. Jag är ju en rookie, så jag blir inte ledsen om jag inte vinner. Men om jag tycker att arrangemanget är häftigt skulle jag nog gärna vilja vara med igen.

Fakta

SM i berättarslam 2017

Vad: En lekfull tävling i muntligt berättande. Alla sex tävlande har med sig två berättelser som tillsammans är max 15 minuter. I första omgången berättar alla sin första berättelse. De tre som går till final berättar sedan sin andra berättelse.

Var: Konsthallen i Karlskrona.

När: Lördagen den 7 oktober.

Visa mer...