Dålig arbetsmiljö kan skapa stor personalflykt inom vården

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vårdförbundet har gjort en undersökning som visar att sex av tio medlemmar i åldern 30-49 år har funderat på att byta yrke och lämna hälso- och sjukvården.

Huvudskälen är dålig arbetsmiljö och dålig lön.

– Det är allvarligt att så många 70- och 80-talister har funderat på att lämna vården. Samtidigt är det en tydlig signal till arbetsgivarna om att man inte längre ställer upp på dåliga arbetsvillkor. Medlemmarna ser också att man slår i löneglastaket redan vid 35 års ålder och börjar då naturligtvis fundera över sin framtid i yrket, säger Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Vårdförbundet har via Novus undersökt hur barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor ser på sin arbetsplats och på sin framtid i yrket.

Enligt undersökningen har 45 procent av medlemmarna i alla åldrar funderat på att byta yrke och lämna vården.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.