Dam tvingades amputera stortå efter flera vårdmissar

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Marc Femenia / TT

Flera vårdmissar på olika mottagningar i Blekinge ledde till att en 89-årig dam fick amputera sin ena stortå. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO kritik mot både landstinget och Karlskrona kommun.

Den 89-åriga damen sökte vård på en vårdcentral i Karlskrona kommun i juli 2015 eftersom hon hade ett sår på sina högra fot. Läkaren gav henne penicillin och ordinerade att såret skulle läggas om regelbundet hos en distriktssjuksköterska.

Men trots att patientens sår blev allt sämre på återbesöken gjordes det aldrig någon grundlig undersökning kring varför såret inte läkte och vilket typ av sår patienten hade. Det finns även brister i patientens journal. Såret beskrivs inte ordentligt och det framgår inte vem på vårdcentralen som har tagit beslut angående såret.

När patienten tillslut skickades vidare till ortopedakuten gjordes det inte heller någon utredning kring varför såret inte läkte, exempelvis en så kallad distal tryckmätning. Läkaren rensade bara upp såret kirurgiskt och ordinerade en annan antibiotikakur. Enligt IVO ska orsaken bakom svårläkta sår alltid utredas noggrant.

Även kommunens hemsjukvård kritiseras av IVO för sin bristande planering och genomförande av patientens såromläggningar. Kommunen fick aldrig någon instruktion från vårdcentralen för hur patientens sår skulle skötas och hemsjukvårdens sjuksköterska borde ha varit mer aktiv i planeringen enligt IVO.

Alla vårdmissar ledde tillslut till att damen tvingades amputera sin ena stortå.