De har Karlskronas bästa semlor

KARLSKRONA ,
Elenor Fristedt och Martin Persson med Iris och Ingrid i varsin famn tog emot priset under tisdagseftermiddagen.
Foto: Johan Hultgren
Elenor Fristedt och Martin Persson med Iris och Ingrid i varsin famn tog emot priset under tisdagseftermiddagen.

För fjärde gången har Systrarna Lindqvists semlor utsetts till Karlskronas bästa.

Inne i kaféet är det full rusch under fettisdagens eftermiddag. Förutom en ständig kö av semmelsugna kunder har även Sventonsällskapet Semlan, som sedan 2012 årligen utser ”Karlskronas bästa semla”, samlats runt några av borden där kaffe och det populära bakverket dukats fram.

– Jag tror att vi har gjort ett bra val, säger Bosse Lindström när han tar en tugga av Systrarna Lindqvists semlor.

Första året som Sventonsällskapet Semlan tog sig an uppdraget att utse vilka som är godast i stan blev det just semlorna gjorda i kaféet på Borgmästaregatan som vann. Sedan dess har de med årets vinst fått ta emot utmärkelsen, i form av bakverket i virkad form, ytterligare tre gånger.

Utmärkelsen i form av en virkad semla.
Foto: Johan Hultgren
Utmärkelsen i form av en virkad semla.

– Att under sju år ha lyckats ta hem förstapriset inte mindre än fyra gånger är imponerande. I år var det tajt i toppen, men ni vann i slutändan, säger Bosse Lindström.

Varje fredag efter nyår har de varit runt på elva av kommunens konditorer för att göra sin bedömning.

Martin Persson och Elenor Fristedt fick hjälp av döttrarna Ingrid och Iris att ta emot priset och blommor.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Martin Persson.

Vad som är hemligheten bakom att göra en riktigt god semla menar de är råvarorna.

– Och själva produktionen, alltså hantverket, säger Elenor Fristedt.

De upplever att efterfrågan på semlor är stor.

– I år har det varit väldigt bra rulle, säger Martin Persson.

Fakta

Motiveringen

”Systrarnas semlor är i perfektion och utförande helt i klass med ett hantverk som endast kan utföras av noggranna, smaksäkra och innovativa yrkesmän/kvinnor. Mästerverket är en symfoni där en luftig och smakrik bulle ackompanjeras av en äkta spetsad, finkornig mandelmassa under ett täcke av en himmelskt mjuk och len grädde. Systrarna gör det igen. Det är fjärde gången sedan 2012 som man bakar Karlskronas bästa semla.”

 

Tidigare vinnare:

2012: Systrarna Lindqvist café & surdegsbageri

2013: Nellys café

2014: Systrarna Lindqvist café & surdegsbageri

2015: Systrarna Lindqvist café & surdegsbageri

2016: Elsas café

2017: Elsas café

Visa mer...
Sventonsällskapet Semlan har i år ätit semlor varje fredag för att utse Karlskronas bästa.
Foto: Johan Hultgren
Sventonsällskapet Semlan har i år ätit semlor varje fredag för att utse Karlskronas bästa.