De marscherar för klimatet: ”Situationen är allvarlig”

Karlskrona Artikeln publicerades
Fridays for future Karlskrona demonstrerar för klimatet. På fredag planerar man en marsch till kommunhuset för att överlämna sitt medborgarförslag.
Foto: Privat
Fridays for future Karlskrona demonstrerar för klimatet. På fredag planerar man en marsch till kommunhuset för att överlämna sitt medborgarförslag.

Karlskrona kommun måste öka sitt klimatomställningsarbete för att kunna nå nollutsläpp 2030.

Det säger Fridays for future Karlskrona, som på fredag marscherar till kommunhuset för att överlämna sitt medborgarförslag.

På fredag, den 15 mars, är det global klimatstrejk och människor världen över kraftsamlar då för klimatet och framtiden. I Karlskrona anordnar Fridays for future Karlskrona en demonstration för klimatet samt en gemensam marsch till kommunhuset för att överlämna ett medborgarförslag om att kommunen ska stärka sitt engagemang i klimatomställningsarbetet.

”De åtaganden som världens länder gjort i sina klimatplaner till FN:s klimatpanel motsvarar en uppvärmning på 2,7–3,5 grader. En sådan klimatförändring skulle få förödande konsekvenser för en stor del av människorna på vår jord”, skriver Fridays for future Karlskrona i ett pressmeddelande.

Ett tydligt budskap. Nu hoppas Fridays for future Karlskrona att politikerna ska lyssna.
Foto: Privat
Ett tydligt budskap. Nu hoppas Fridays for future Karlskrona att politikerna ska lyssna.

– Situationen är så allvarlig och oroväckande att alla aktörer nu måste dra sitt strå till stacken. Även kommunen måste anstränga sig mer för att minska utsläppen och öka kunskapen om klimatkrisen, säger Madeleine Norman, en av initiativtagarna till Fridays for future Karlskrona, och fortsätter:

– Karlskroniter bor på öar, i den delen av Sverige som är känsligast för klimatförändringarna. Vi vill därför inte se havsnivåhöjningar. Här i Karlskrona vill vi fortsätta kunna leva på våra öar även i framtiden. Därför borde vi som kommun föregå med gott exempel och sända ut en tydlig signal till andra att följa med i omställningsarbetet.

Fridays for future Karlskrona, som har tagit fram medborgarförslaget, vill se en ambitiös klimatomställnings- och folkbildningsplan med målet att kommunen ska nå nollutsläpp 2030.

– Nu måste vi snabbt fasa ut fossila bränslen och tänka över våra konsumtionsmönster. Det handlar om vilken värld vi vill lämna efter oss till våra barn och framtida generationer, säger Annie Karlsson, också initiativtagare till Fridays for future Karlskrona.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.