De serverar en mer hållbar jul
För tredje året i rad arrangerades i helgen En grönare jul. Tidigare har man hållit till på Gräsvik, men i år hade arrangemanget flyttat till Karlskrona företags- och hantverksförenings lokaler på Trossö. Där fanns möjlighet att fynda julklappar på loppis, få tips av miljömedvetna utställare och äta en vegansk jultallrik.
Bakom arrangemanget står Djurens rätt Karlskrona, Klaura Pop up market, Återfunnen och NBV.
– Vi vill att detta ska vara en motvikt till black friday och andra stora köpdagar, och ge folk möjligheten att köpa mer hållbart, lokalt och återbruk, säger Ami Niglöv, ordförande i Djurens rätt Karlskrona.
– Här finns flera hållbara utställare och en julklappsloppis så att man känner att man inte måste ute och konsumera nytt bara för att det är jul. Det gäller att tänka efter och fundera om man verkligen behöver nytt. Är det värt vad det kostar? Och då handlar det inte bara om pengar, utan även sociala och miljömässiga kostnader, säger Jenny Svensson från företaget Återfunnen, som jobbar med återbruk.
Bland utställarna finns till exempel Nya bokbinderiet som skapar nya produkter av gamla böcker, exempelvis snögubbsfigurer och julgransdekorationer.
– Vi värnar om det gamla hantverket, samtidigt som fler borde tänka på återvinning och återbruk, säger Susanna Alola från Nya bokbinderiet.
Lina Öman låter i sin tur gamla tyglar, trens och grimmor bli till nya hundhalsband och koppel.
– Håller det till hästar så håller det också till hundar. Jag försöker köpa in så lite nytt som möjligt och istället med gamla föremål, säger hon.
Längs med ena väggen har Djurens rätt dukat upp ett buffébord med veganska julrätter och serverade en grön, mer hållbar jultallrik.
– Här finns en del nya gröna alternativ som folk kanske inte brukar ha på julbordet, som saffransbulgur med grillade grönsaker, morotspaté och rödbetshummus. Men vi har också veganska alternativ av traditionella rätter, som veganska prinskorvar, sojabullar och inläggningar med tofu och aubergine istället för sill. Jag tror att det uppskattas att vi visar att det finns alternativ. Finns det mer grönt på julbordet så väljer också folk att äta mer grönt, säger Ami Niglöv.