De ska få jobb genom ny vårdutbildning

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Zainad Ibrahim, Mohammad Haydar och Osama Amaere ska utbildas till vårdbiträden.
Foto: Andreas Blomlöf
Zainad Ibrahim, Mohammad Haydar och Osama Amaere ska utbildas till vårdbiträden.

Vuxenutbildningens nya vårdutbildning för nyanlända har varit eftertraktad. Under måndagen började 25 utvalda elever, som efter utbildningen kan få fast anställning som vårdbiträde inom äldreomsorgen i Karlskrona.

– Det känns riktigt spännande, säger Osama Amaere.

Han kom från Syrien till Sverige för tre år sedan och bestämde sig för att söka den nya utbildningen, liksom sina nya klasskamrater Mohammad Haydar från Syrien och Zainad Ibrahim från Kurdistan.

De säger alla tre att det känns lite nervöst med första skoldagen, men mest spännande.

Utbildningen är ett pilotprojekt som går ut på att få ut nyanlända tidigt i arbete genom ett samarbete mellan Karlskrona kommun och Arbetsförmedlingen. Den är på gymnasienivå och kombinerar teoretiska kurser och studier i svenska med praktik och sommarjobb.

Börje Dovstad (L), kommunalråd.
Foto: Andreas Blomlöf
Börje Dovstad (L), kommunalråd.

– Det är ett första steg i en bra utveckling både vad gäller integrationen, som går genom arbete och språk, och personalförsörjningen i kommunen då det finns ett behov av arbetskraft, säger kommunalrådet Börje Dovstad (L) som inledde en presskonferens som hölls i samband med skolstarten.

Gunilla Bergman, rektor på Vuxenutbildningen, och Carina Thörnquist, verksamhetschef på äldreförvaltningen, berättade mer om samarbetet som de hoppas ska få en fortsättning med fler utbildningsomgångar.

– Projektet är ett sätt att försöka hitta snabbspår in i arbetslivet genom att erbjuda eleverna att gå halva undersköterskeutbildningen. Sedan får de möjlighet att bygga på och läsa till undersköterska, säger Carina Thörnquist.

– Många nyanlända har bråttom och vill ut i arbetslivet så fort som möjligt. Därför stärker vi upp med lärare från SFI som lär ut yrkessvenska under utbildningens gång, tillägger Gunilla Bergman.

Gunilla Bergman, rektor på Vuxenutbildningen, och Carina Thörnquist, verksamhetschef på äldreförvaltningen.
Foto: Andreas Blomlöf
Gunilla Bergman, rektor på Vuxenutbildningen, och Carina Thörnquist, verksamhetschef på äldreförvaltningen.

De berättar att söktrycket har varit stort. Det fanns över 60 intresserade till de 25 platserna.

– Något som är intressant är att även om det traditionellt sett är ett kvinnoyrke är elva av eleverna män. Det visar att det är på väg åt rätt håll. Det behövs fler män i vården, säger Gunilla Bergman.

Mohammad Haydar, som kom till Sverige för två år sedan, berättar att han vill arbeta inom äldreomsorgen eftersom han tycker om att hjälpa människor.

– Jag har varit volontär på ett äldreboende i Syrien, säger han.

Han tror inte att det är så svårt att få jobb i Sverige.

– Men man måste lära sig språket och utbilda sig.

Zainad Ibrahim vet vad hon vill göra när hon läst klart.

– Då vill jag fortsätta läsa till undersköterska, säger hon.

Sedan tidigare har Vuxenutbildningen även en ny barnskötarutbildning igång.

Fakta

”Fatta kompetensen”

Arbetsförmedlingen har genom ESF-projektet ”Fatta kompetensen” beviljats pengar till den nya utbildningen.

Med start i mars 2018, fram till januari 2020, utbildar Vuxenutbildningen Karlskrona 25 personer i samarbete med äldreförvaltningen i Karlskrona kommun.

De elever som då har fått godkänt samt har körkort erbjuds en tillsvidareanställning som vårdbiträde inom äldreomsorgen.

Visa mer...