Debatt om sparkad direktör spårade ur: ”Högst olämpligt”

Karlskrona Artikeln publicerades
Emma Stjernlöf (M) och Christina Mattisson (S).
Emma Stjernlöf (M) och Christina Mattisson (S).

Under onsdagens debatt i regionfullmäktige höjdes tonläget rejält när Socialdemokraterna ställde frågor kring alliansens beslut att sparka hälso- och sjukvårdsdirektören.

– De frågorna är högst olämpliga i denna debatten, sa Emma Stjernlöf (M), från sin stol i salen.

– Jag tycker inte att man ska diskutera personalärende i regionfullmäktige. Det är faktiskt inte ansvarsfullt mot den personen som det gäller. Det är min personliga uppfattning, sa Lennarth Förberg (M).

– Du får det att låta som jag inte ska få yttra mig i denna frågan. Det är inte en god anda. Det är horribelt att ni säger att vi inte ska prata om detta med respekt mot personen, efter att ni slängde ut honom, sa Christina Mattisson.

– Jag tänker inte säga mer i denna frågan av ansvarsskäl, sa Lennarth Förberg.

Under förra veckan beslutade en oenig regionstyrelse att sparka hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth.

I onsdagens debatt i regionfullmäktige kring den ekonomiska situationen i regionen ställde Socialdemokraterna frågor till alliansen om beslutet att sparka Lars Almroth.

– Jag kräver att du svarar. Vi vill veta varför ni sparkade hälso- och sjukvårdsdirektören. Vi måste kunna diskutera en förvaltningschef här inne. Ni valde att kasta ut honom och jag vill veta vad du svarat de medarbetare som undrat varför, sa Christina Mattisson (S), gruppledare.

– Jag har hållit på med politik i 20 år och aldrig varit med om en ton som vi har här inne. Man kan tycka olika, men man kan hålla någon form av god ton, sa Emma Stjernlöf.

– Vi har alla ett tungt ansvar att sätta tonläget här. Men jag köper inte en sak, när det blir svårt så väljer ni att inte svara. Ni har ett ansvar att svara på frågor, sa Christina Mattisson.

– Jag svarar på de frågor som jag får, sa Emma Stjernlöf.

Även SD valde att kritisera alliansen.

– Jag är chockad. Ni får flera frågor och så sitter ni bara kvar. Vad är detta för styre alliansen. Förra mandatperioden visste man vad som skulle ske, nu vet vi ingenting i denna tystnadskultur, sa Björn T Nurhadi (SD), gruppledare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.