”Detta är en hämndaktion mot mig personligen”

KARLSKRONA Artikeln publicerades
 Gertrud Weiselblad grundade hemtjänstföretaget Gertrud Care för tio år sedan. – Jag har upplevt ett motstånd från kommunens tjänstemän redan från början.
Foto: Maths Olsson
Gertrud Weiselblad grundade hemtjänstföretaget Gertrud Care för tio år sedan. – Jag har upplevt ett motstånd från kommunens tjänstemän redan från början.

På onsdagen kom nyheten att Karlskrona kommun river upp sitt avtal med Gertrud Care. Kritiken är svidande, men Gertrud Weiselblad menar nu att det handlar om en ”personlig vendetta” mot henne som grundare av det privata hemtjänstföretaget.

– Jag har motarbetats sedan jag startade Gertrud Care 2009, säger hon i en kommentar till Sydöstran.

I Sydöstran säger Eva-Lotta Altvall (S), ordförande i äldrenämnden, att en utredning visar på brister bland annat i företagets omvårdnadsrutiner, fakturering och redovisning av insatser. Men hon säger också att ”Det är viktigt att betona att de enskilda medarbetarna på Gertrud Care gör ett bra jobb. Det här handlar istället om stora brister i ledningen.”

När Sydöstran når Gertrud Weiselblad skräder hon inte orden när hon beskriver sin ilska och besvikelse.

– Jag tycker att det är ett mycket dåligt agerande av kommunen och jag ser det som en personlig vendetta mot mig. Man vill förgöra de privata utförarna i kommunen och Gertrud Care är först. Kritiken mot Gertrud Care är inte korrekt. Det som både förvaltningschef och nämndsordföranden säger om brister i registrering av utförda insatser, fakturering och gällande personalens utbildning stämmer inte med den bild som jag har. Däremot kan jag säga att kommunen använder sig att ett digitalt system för registreringen av utförda insatser och detta fungerar inte alltid. Vi har sagt till vid upprepade tillfällen att systemet har dessa brister.

Under onsdagen gick kommunen ut med ett pressmeddelande där man meddelade att avtalet med Gertrud Care sägs upp och varför man gör det. Äldrenämnden var enig om att häva avtalet med omedelbar verkan. Gertrud Weiselblad är besviken över att pressmeddelandet skickades ut innan hon informerades om hur det skulle formuleras.

– Det innebar att berörda fick veta vad som hänt via media och att min personal fick höra det från media innan jag kunde gå ut med informationen.

Ett 30-tal brukare berörs av att avtalet sägs upp. Både kommun och Gertrud Care kommer att eller har redan tagit kontakt med varje berörd och anhöriga. Enligt Gertrud Weiselblad kommer hon inte att gå vidare med en överklaga kommunens beslut och som det ser ut nu kommer hon inte att gå vidare gällande de bemötanden som hon menar är av personlig art.

– Man har tydligt visat att man är emot mig som person, men också att det i Karlskrona kommun finns en fientlig inställning till privata utförare. Detta trots att politikerna offentligt säger att de är för valfrihet. Men tjänstemännen gör allt för att det inte ska vara så.

Eftersom Gertrud Care arbetar med andra hushållsnära tjänster, inom RUT och ROT, fortsätter företaget som förut med detta. Det är oklart om någon anställd tvingas lämna Gertrud Care till följd av att avtalet med kommunen sägs upp.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.