Döms för bedrägeri – folk satsade pengar på ”HVB-hem”

Karlskrona Artikeln publicerades
En 55-årig man döms efter att han lurat folk på drygt 82 000 kronor – som man satsat i hans påhittade ”HVB-verksamhet”.
Foto: Thomas Törnqvist
En 55-årig man döms efter att han lurat folk på drygt 82 000 kronor – som man satsat i hans påhittade ”HVB-verksamhet”.

55-åringen påstod att han både drev och skulle starta HVB-hem, och ville ha folk som satsade pengar i hans verksamhet.

Lockelsen? Tjäna uppemot 30 000 kronor per dag.

Men allt var bara ett påhitt – nu döms mannen till villkorlig dom och dagsböter för tre fall av bedrägeri.

Den nu dömde mannen hade talets gåva, han lyckades övertyga fyra personer att satsa olika stora summor pengar i en verksamhet som inte existerade.

55-åringen sade att han ville satsa på ett blivande HVB-hem, och till andra påstod mannen att han redan drev ett sådant och behövde ekonomisk hjälp, med lovad hög avkastning.

Totalt lurade mannen till sig drygt 82 000 kronor vid olika möten med personer mellan oktober 2014 och juli 2016.

Under tisdagen kom domen mot 55-åringen som nu döms för tre fall av bedrägeri. Straffet blir villkorlig dom, dagsböter på totalt 15 000 kronor samt att betala ett skadestånd till två av de lurade personerna på 30 000- respektive 25 000 kronor.

Till en av de drabbade hade han redan betalt tillbaka de 14 000 kronor som han lyckades sno åt sig via falska förespeglingar.

Tingsrätten konstaterar vidare i sin dom att mannen varken är socionom, psykolog eller läkare som han påstod sig vara, men däremot har han jobbat på olika HVB-hem i länet.

Rätten väljer villkorlig dom, i stället för fängelse under ett år, då man anser det finns förmildrande omständigheter. 55-åringen lever i dag under ordnade förhållanden med ett arbete och ingen missbruksproblematik.

Blekinge tingsrätt anser även att ”det numera saknas särskild anledning att befara att ”NN” kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.