Dynapac nära att säljas: ”Vi kommenterar aldrig rykten”

Karlskrona Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Franz Feldmanis

Atlas Copco förbereder en mångmiljardförsäljning av Dynapac – som i Karlskrona sysselsätter 740 personer för tillverkning av vägvältar.

Men när Sydöstran vill att företaget kommenterar uppgifterna är det locket på.

– Vi kommenterar aldrig rykten eller spekulationer, säger presschefen Ola Kinnander vid Atlas Copco.

Det kan vara en ny storaffär på gång hos Dynapacs ägare Atlas Copco.

Anledningen till att man vill sälja Dynapac är att storföretaget tröttnat på den svaga lönsamheten hos vägvälttillverkaren Dynapac som har produktion i bland annat Karlskrona med drygt 700 anställda, skriver Dagens Industri.

När Sydöstran ringer upp Atlas Copcos presschef Ola Kinnander är det locket på direkt:

– Jag kan inte säga något alls, vi kommenterar aldrig rykten eller spekulationer. Artikeln får stå för sig själv, säger Kinnander.

Då man är på börsen och med en kvartalsrapport inom räckhåll är det dessutom ingen idé att ens försöka få en kommentar om en eventuell storaffär.

– Vi är precis i början av vår ”tysta period” då vi snart ska ge en kvartalsrapport, så det är dubbel munkavle av den anledningen. Jag är ledsen men så är det, säger Ola Kinnander.

Atlas Copco köpte Dynapac av riskkapitalbolaget Altor för 6,3 miljarder kronor 2007 – affären var då en av de största i Atlas Copcos företagshistoria.

Enligt källor till Dagens Industri vill man nu göra sig av med Dynapac. För dålig lönsamhet och för låg avkastning på sysselsatt kapital, anses vara skälen.

Mångmiljardförsäljningen kan göras upp redan första kvartalet nästa år, men vem som skulle kunna vara köparen av Dynapac finns det ännu inga uppgifter om.

Bedömare som Dagens Industri har pratat med tror inte att en av konkurrenterna, Volvo, är särskilt trolig.

Ett förvärv av anläggningsmaskiner när många experter menar att Volvo borde sälja hela detta affärsområde och lägga ännu mer fokus på lastbilstillverkningen är anledningen, säger man.

Redan när Atlas Copco köpte Dynapac för nio år sedan, som i Karlskrona tillverkar vibrerande vägvältar från 2 till 27 ton, fick man finansiella bekymmer. Det ekonomiska skicket var inte det bästa – därefter slog finanskrisen till och i dag har konkurrensen på marknaden för packnings- och utläggningsutrustning för väg- och markarbeten hårdnat.

Atlas Copcos division för ”Road Construction”, där Dynapac ingår, har produktion i både Europa, USA, Sydamerika och Asien. I sammanhanget är Karlskrona en viktig ort för tillverkningen av vägvältar där man främst konkurrerar med Volvo, Caterpillar och Wirtgen.

Fakta

Dynapac i Karlskrona

Dynapac grundades 1934 som Vibroverken i Stockholm.

Företaget ägs av Atlas Copco som köpte Dynapac för 6,3 miljarder kronor 2007.

Divisionen Road Construction, där Dynapac ingår, har produktionsanläggningar i Europa, USA, Sydamerika och Asien.

En viktig produktionsort för Dynapac i Sverige är Karlskrona där bolaget tillverkar vibrerande vägvältar från 2 till 27 ton och har cirka 740 anställda.

Visa mer...