Efter 43 år: Nu bryggs öl i Karlskrona igen

Karlskrona Artikeln publicerades
Joachim Bengtsson och Camilla Rosengren skålar i en av de första ölen med namnet Pilimausan.
Foto:Gunnar Svensson
Joachim Bengtsson och Camilla Rosengren skålar i en av de första ölen med namnet Pilimausan.

Pilimausan. Så heter Karlskronas nya öl. Namnet har stark anknytning till Karlskrona och det bryggs i en lokal på Gullbernavägen.

Inte sedan 1972 har det bryggts öl affärsmässigt i Karlskrona. I och med starten av Bryggeriet Skeppsgossen återupptas traditionen, och Blekinge får sitt andra brygger i modern tid. Brygghus 19 I Karlshamn hann före.

Joachim Bengtsson och Camilla Rosengren är entreprenörer som driver flera projekt: Restaurang Skeppsgossen, kafferosteri och Karlskronaglass. Och nu också ett bryggeri.

– Vi gör det för att det känns kul att göra något nytt och för att det gaur! Konstaterar Joachim Bengtsson, som är en av de två delägarna i Skeppsgossen-projektet. Den andra är Camilla Rosengren.

– Vi gillar kvalitet på mat och dryck, säger hon. Och helst ska det vara närodlat. Varför ska allt skeppas så långt? Vi siktar inte på att bli storproducenter. Om Karlskronaborna gillar vår öl så är jag nöjd.

Malt och humle importeras från Tjeckien. Svensk råvara finns inte att få tag på.

– Men om lokala lantbrukare börjar odla humle så köper vi gärna, framhåller Joachim Bengtsson. Odlingsförhållandena är gynnsamma i Blekinge.

Bengtsson är bryggmästaren. Han har blivit upplärd av en expert som reste hit från Slovakien, tillsammans bryggde de sex gånger 600 liter

Den ljusa lagern Pilimausan, av tjeckisk typ, är den första produkten. Den ska följas av fyra nya öl som lanseras i sommar.

– Vi börjar med en publik sort som vi vet går hem, men mera är i pipeline.

Bryggeriets produkter ska i första hand säljas lokalt. På stadens restauranger och Systembolaget i Wachtmeister och Vedeby, så snart godkännandeprocessen är avklarad.

Paret Rosengren och Bengtsson har fler projekt på gång. Nästa produkt blir mozzarellaost från Karlskrona.

– Vi har för få bufflar i Sverige, vi ska göra en mozzarella på komjölk med tillsats av grädde, säger Camilla Rosengren. Vi är stolta över det som produceras i närområdet, vi vill använda det.

Ordförklaring: Pilimausare, eller pillemausare är en gammal beteckning på varvsarbetare.

Fakta

Pilimausan

Typ: Tjeckisk lager, filtrerat.

Humle: Magnum + Sladek.

Malt: Pilsnermalt.

Pris: 20:90 när det börjar säljas på Systembolaget.

Gunnars omdöme: En frisk pilsner med liten angenäm beska. Lättdrucken, men inte utan egen karaktär. Perfekt en varm sommardag, med eller utan mat.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.