Båtägare tog tjuvar på bar gärning – sovandes på stöldgodset

Karlskrona Artikeln publicerades
Stöldgömman som polisen hittade i närheten av de två misstänkta tjuvarna på Långöbadsvägen på Långö.
Foto: Polisen
Stöldgömman som polisen hittade i närheten av de två misstänkta tjuvarna på Långöbadsvägen på Långö.

Två män åtalas för att ha stulit tillbehör till båtar för tusentals kronor runtom i Karlskrona.

Och det var ett par stulna båtdynor och en uppmärksam båtägare som fick de misstänkta tjuvarna på fall.

Det var på natten mellan den 8 och 9 maj som de två männen gav sig ut på en stöldräd i Karlskrona, enligt åtalet.

De ska då ha stulit båttillbehör för tusentals kronor från totalt 15 båtägare i Karlskrona. Båtarna som utsattes låg vid olika platser i Karlskrona, vid Björkholmen, Långö, Heliumgatan, och Borgmästarekajen.

En av båtägarna som utsattes var Ove Molin som Sydöstran har skrivit om tidigare, som blev av med sitt gasreglade på båten.

Det som stals var just flera gasreglage, styrreglage, tankmätare och hastighetsmätare – och två sittdynor. Och det var just dessa två dynor som blev de misstänkta tjuvarnas fall.

Båtägaren som hade blivit av med sina dynor från sin båt på Långö hittade nämligen de två misstänkta i ett tält inte långt från stöldplatsen – sovandes på hans stulna sittdynor.

Polisen fann bland annat 15 stulna gasreglage.
Foto: Polisen
Polisen fann bland annat 15 stulna gasreglage.

Båtägaren krävde att få tillbaka dynorna men fick först nej. När han insisterade fick han dynorna kastade på sig. Båtägaren gick då tillbaka till sin båt och en vän till honom ringde polisen och gjorde en anmälan.

När polisen kom till platsen upptäckte de en stöldgömma i närheten av tältet. Där hittade de stulna gasreglage, styrreglage, tankmätare och hastighetsmätare från båtar. I en plånbok som tillhörde en av männen hittades även ett minneskort till en GPS-utrustning för båtar, som polisen misstänkte var stulet. Männen greps därför på plats och åtalas nu för totalt 22 fall av stölder.

Verktyg som polisen hittade i en av männens väskor.
Foto: Polisen
Verktyg som polisen hittade i en av männens väskor.

Männen åtalas nämligen även för ett antal båtstölder i Helsingborg och Råå tidigare i maj.

En av männen erkänner samtliga åtalspunkter medan den andra mannen bara erkänner de stölder som ska ha begåtts i Karlskrona.

Åklagaren yrkar på att båda männen ska utvisas från Sverige.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.