Efter vedspisupproret – Boverket skjuter upp regeländringar

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Hasse Holmberg / TT

Den nya skärpta miljökraven kring ominstallering av gamla vedspisar skulle börja gälla 1 januari 2019.

Nu skjuter Boverket upp regeländringarna ännu en gång – till den 30 september.

Det så kallade vedspisupproret kan kanske ha gett effekt?

Hur som helst skjuter nu Boverket upp regeländringarna för installationer av braskaminer och vedspisar.

Den nya skärpta utsläppskraven skulle börja gälla efter nyår – nu förlänger man övergångsperioden till den 30 september 2019.

– Vi förlänger övergångsperioden för att den ska överensstämma med den tidplan vi har för det regeringsuppdrag vi fått, säger Peter Fransson, avdelningschef på Boverket, i ett pressmeddelande.

Det var i juni i år som regeringen gav Boverket i uppdrag att se över kraven för begagnade rumsvärmare som installerades i befintliga bostäder.

– Inför att reglerna skulle införas gjorde vi en ordinarie konsekvensanalys utifrån de rutiner vi har. Nu har vi fått i uppdrag att fördjupa den utifrån bland annat kulturhistoriska värden, säger Peter Fransson.

Vad gäller under övergångsperioden?

– Vi vill påminna om att de ändrade reglerna inte innebär ett förbud mot vedeldning eller återanvändning av äldre vedspisar, säger Peter Fransson, avdelningschef på Boverket.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.