Efter vedträna – nu kommer spisen!

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto: Hasse Holmberg / TT

Vedspisupprorets kritik mot Boverkets nya regler och miljökrav kring gamla vedspisar tar nu ett steg ytterligare ... en vedspis adresserad till myndighetens huvudkontor i Karlskrona.

Det var i början av februari i år som 13 stycken vedträn dök upp med posten hos Boverket i Karlskrona i det så kallade ”Vedspisupproret”, något som Sydöstran berättat om tidigare.

En grupp på Facebook som nu har 18 000 personer följare som protesterar mot nya regler kring gamla vedspisar och kaminer när det gäller installationer i nybyggen.

Från och med årsskiftet ändras reglerna när det gäller utsläppskraven när man köper en nyproducerad kamin eller vedspis. Regler som även gäller när det är dags att byta ut, renovera eller installera något nytt.

Nu tar upprorsmakarna det till en helt ny nivå – en vedspis per post, berättar SVT Nyheter Blekinge.

Den som står bakom skickandet av vedspisen är Bengt Nikander från Askersund.

– Vi vill göra opinionen medvetna om att det här är ett försvinnande litet problem, där det inte heller finns något underlag som visar att en återanvänd vedspis får någon reell påverkan på miljön, säger Bengt Nikander till SVT Nyheter Blekinge.

Portot undrar du? Jo, nätta 1 500 kronor...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.