Efterlyser infotavla för parkeringar

Karlskrona Artikeln publicerades
Tavlor av den här typen vill intresseorganisationen Villaägarna Karlskrona se på infartsleden in mot Trossö.
Foto:Fredrik Persson
Tavlor av den här typen vill intresseorganisationen Villaägarna Karlskrona se på infartsleden in mot Trossö.

Villaägarna i Karlskrona vill ha en informationstavla över parkeringssituationen i stan – och den ska stå vid infartsleden in mot Trossö.

– Det skulle få bort många virrande bilar och underlätta för alla besökare, säger Rolf Skog.

Intresseorganisationen Villaägarna i Karlskrona lanserar nu förslaget om en stor informationstavla på Österleden in mot Karlskrona – det skulle minska jakten på P-platser i stan menar man.

– Man måste förbättra kommunikationen för parkeringarna på Trossö. I dag har vi egentligen bara en infartsled, då skulle folk slippa leta och kryssa runt för att hitta en parkeringsplats, säger Rolf Skog hos Villaägarna Karlskrona.

Nu hoppas man att frågan lyfts upp på den kommunala agendan.

Skog tar upp de fyra parkeringshusen på Trossö – men även information från de större parkeringsytorna vid till exempel Handelshamnen, med 620 platser, och Stortorget (190) skulle kunna komma upp på infotavlan.

– Det är en enkel åtgärd i dagens digitala värld. Man kan använda sig av samma modell som man gjort i Kalmar, där har man genom bommar fått kontroll över vilka som åker in och ut på de olika parkeringsplatserna. Vi hoppas att kommunen ska vakna till och nappa på det här.

Men Karlskrona kommun ligger inte och sover. Man är klarvakna sedan 2012 och har haft frågan uppe – dock utan att gå i mål.

– Vi har själva tittat på det här för att få till systemen. Problemet är att parkeringshusen är privatägda, men vi för en dialog med fastighetsägarna, säger trafikingenjören Johan Lindh.

Lindh menar att man inte har den typen av infartsparkering som man har i Kalmar.

– Det fyller inte sin funktion i Handelshamnen, där vet man att det fylls på under morgonen och blir fullt, för att sedan tömmas under eftermiddagarna och stå tomt kvälls- och nattetid. Sedan är det mycket annan tillförseltrafik.

Stortorget är också en svår nöt att knäcka med många infarter, säger Johan Lindh:

– Det skulle kunna fungera klockrent på Chapmansplan (vid idrottshallen, reds anm). Där är det en infart och utfart och ingen annan trafik som påverkar, annars är det svårt. Vi vet heller inte vad som ska hända i Handelshamnen till exempel, investerar man stora pengar i ett system så måste man veta att parkeringsytan är långsiktig.

Men han gillar idén, även om det för tillfället ser trögt ut.

– Frågan är inte bortkommen, men just nu är det svårt att göra något. Vi håller oss uppdaterande på tekniken, för det måste vara kostnadseffektivt och fungera i vårt stadsnät, säger Johan Lindh.

Fakta

Parkeringar på Trossö

P-hus:

Urmakaren, 440 platser.

Wachtmeister, 160.

Affärshuset Kronan, 100.

Åhléns, 60.

Större parkeringsytor:

Handelshamnen, 620 platser.

Stortorget, 190.

Chapmansplan, 150.

Heliumgatan (Preem, Hattholmen) 100.

Visa mer...