Efterlyser ny idrottshall när skola byggs ut

JÄMJÖ Artikeln publicerades
På onsdagskvällen samlades ett 20-tal personer i Jändelskolans matsal för att diskutera hur utbyggnaden av skolan ska se ut.
Foto: Matilda Ohlsson
På onsdagskvällen samlades ett 20-tal personer i Jändelskolans matsal för att diskutera hur utbyggnaden av skolan ska se ut.

I år ska utbyggnaden av Jändelskolan för 41 miljoner kronor påbörjas. Under onsdagskvällen bjöd Jämjöborna in politiker och representanter från föreningslivet och polisen till ett möte för att diskutera hur den framtida skolan ska se ut.

Bland annat står en idrottshall i fullmått och en attraktiv mötesplats för ungdomar på önskelistan.

Länge har det planerats för en utbyggnad av Jändelskolan och i budgeten, som Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet i Karlskrona presenterade tidigare i höstas, finns det nu 41 miljoner kronor avsatta för detta.

Satsningen innebär att all skolverksamhet ska ligga på Jändelskolans område. Jämjö kyrkskola läggs ner och eleverna kommer i stället att gå på nya Jämjö Kunskapscentrum.

Jändelskolan.
Foto: Mattias Mattisson
Jändelskolan.

Eftersom föräldrar och personal också vill vara delaktiga i arbetet med att utveckla den nya skolan anordnades under onsdagskvällen en politikerträff i Jändelskolans matsal, dit även idrottsföreningar var inbjudna. På plats fanns representanter från Ramdala IF, Gymmix Karlskrona och Jämjö bordtennisklubb som gärna vill kunna dra nytta av satsningen.

– En sådan idrottsverksamhet som det finns i Jämjö nu har det inte varit på tjugo år. Det myllrar av barn och ungdomar och då behövs det ytor. Eftersom det ändå ska byggas skulle vi vilja ha en idrottshall i fullmått som slussas ihop med den befintliga hallen, säger Marcus Liljegren, fritidspedagog på Jämjö kyrkskola och engagerad i skolutbyggnaden på orten.

Han menar att om området ska bli attraktivt spelar möjligheten till idrottsutövning en viktig roll.

– Både för folkhälsan och för att föreningarna ska få bra förutsättningar.

Överlag var politikerna positiva till förslaget att bygga ut idrottshallen så att den kan användas både under och efter skoltid, men om det kan bli verklighet verkar inte lika säkert.

– Vi vill absolut ha en hall, men det kanske inte finns pengar till det och vi kan inte låta det gå ut över skolutbyggnaden. Jag tycker absolut att man ska titta på hur man skulle kunna få till en lösning, men vi kan inte lova något, säger Gunilla Gustavsson (C), förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Deltog i mötet gjorde också Alexander Vujovic, kommunpolis i Karlskrona. Senast i helgen utsattes Jändelskolan för en omfattande skadegörelse när uppemot 40 fönsterrutor krossades och enligt de senaste trygghetsundersökningarna känner sig Jämjöborna otrygga bland annat på grund av skadegörelse och ungdomsgäng som samlas vid olika tillhåll.

– Min erfarenhet är att ungdomar behöver mötesplatser och därför är det viktigt att redan i den här fasen tänka på att ha något att erbjuda, säger han.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.