En ljusspridare med hundraåriga anor

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Katarina Skantze med klassiska lampan Koholmen och maken Valdemar Skantze visar upp populära böcker om byggnadsvård.
Foto:Lottie Håkansson
Katarina Skantze med klassiska lampan Koholmen och maken Valdemar Skantze visar upp populära böcker om byggnadsvård.

Under året som gick fick Karlskrona tillbaka en butik som försvann för 40 år sedan. Då öppnade nämligen Karlskrona Lampfabrik en ny lampaffär på Pantarholmen.

– Vi visste inte om folk skulle hitta hit, men det har de lyckligtvis gjort, säger Katarina och Valdemar Skantze.

De är femte generationen Skantze som driver Karlskrona Lampfabrik. Företaget har haft en lampbutik i Karlskrona tidigare, men den stängdes för 40 år sedan. Intresset var därför stort vid nyöppningen för snart tio månader sedan.

Att stiga in i affären på Långgatan på Pantarholmen är lite som att förflyttas i tiden. Här erbjuds julmys i form av genuint hantverk, allt från handvävda trasmattor från Johannishus till handgjorda dammvippor med strutsfjädrar eller gethårsborst.

Plast och syntet göre sig icke besvär. Det är naturmaterial som gäller. Naturligt nog råder det inte Ikea-priser på sortimentet.

– Jag tror att många tröttnat på allt "slit och släng" och istället vill satsa på kvalitet och att vårda det man har, säger Katarina Skantze. Böcker om hur man rustar upp gamla hus på landet och odlar sina egna grönsaker går som smör.

Så här till jul har många upptäckt fördelarna med en fotogenlampa. Den sprider ljus motsvarande sex stearinljus och avger dessutom värme.

En lampklassiker i butikshyllorna är Koholmen.

– Modellen kom redan i slutet av 1800-talet, men fick sitt breda genomslag först på 1950-talet. Den föll sedan i glömska för att på senare år åter bli en av våra mest populära dekorationslampor, säger Katarina Skantze.