En paus från vardagen

Jämjö Artikeln publicerades
Sanna Nielsen, Cecilia Gadd, Joakim Ramsell och Marcus Gadd.
Foto:privat
Sanna Nielsen, Cecilia Gadd, Joakim Ramsell och Marcus Gadd.

Syftet med Wilmastiftelsen är att ge ett avbrott från den tunga vardagen med ett sjukt barn. I sommar jobbar stiftelsen på för fullt för att göra just det - underlätta livet för familjer som har det svårt.

Under sommaren anordnar Wilmastiftelsen en rad olika sammankomster på Ronald McDonalds hus i Lund och Barn och Ungdomssjukhuset i Lund (BUS). Två fredagar i rad har stiftelsen till exempel ordnat sommarfest med grillning och levande musik.

– Vi vill muntra upp vardagen för familjer som har det riktigt jobbigt, berättar Marcus Gadd som grundade och driver Wilmastiftelsen tillsammans med sin fru Cecilia.

Nu senast var det ingen mindre än Wilmastiftelsens ambassadör Sanna Nielsen som stod för musikunderhållningen.

– Även om barnen är väldigt sjuka så ger musiken så mycket glädje, berättar Marcus Gadd.

Det var efter att Marcus och Cecilia från Jämjö hade förlorat två döttrar som de kände att de var tvungna att omvandla sorgen till något konstruktivt. De ville ge något tillbaka, för att tacka för den hjälp och det stöd som de hade fått under den allra värsta tiden.

Cecilia och Marcus hade döttrarna Alva och Ida och väntade sin tredje dotter 2009. Men dottern Engla dog i mammas mage dagen innan hon skulle födas. Lite drygt ett år senare föddes Wilma. Snart visade det sig att Wilmas lungor inte fungerade som de skulle. Fem månader gammal dog Wilma.

– Vi kände att det bara inte får sluta på det här viset, vi måste göra något, säger Marcus.

Wilmastiftelsen hjälper svårt sjuka barn och deras familjer att få det där lilla extra under sjukdomstiden.

– Vi vet av egen erfarenhet vad det betyder att någon står och bakar i ett kök, eller när någon lagar mat åt en när man kommer hem efter en lång dag på sjukhuset. Sjukdomsvardagen bryts upp och det känns väldigt skönt, berättar Marcus.

Hur summerar Marcus syftet med stiftelsen?

– Kan man släppa det tunga för ett ögonblick är det bra. Vi botar ingen, men vi försöker underlätta vardagen.

Fotnot: Wilmastiftelsens bg: 679-6882