Evakuering efter misstänkt bomb vid polishuset

Karlskrona Artikeln publicerades
En misstänkt bomb hittades vid polishuset i Karlskrona. Det visade sig vara ett tält och kunde efter några timmars pådrag bäras bort.
Foto: Mattias Mattisson
En misstänkt bomb hittades vid polishuset i Karlskrona. Det visade sig vara ett tält och kunde efter några timmars pådrag bäras bort.

Det misstänkt farliga föremål som påträffades bakom polishuset i Karlskrona på tisdagsmorgonen visade sig senare vara ett tält i en presenning.

– Men det kan man inte veta i förväg, så vi måste agera precis som vi gjorde, säger Peter Andersson vid polisen i Karlskrona.

Det misstänkta föremålet låg placerat i ett betongrör med sand som används för att fimpa cigaretter och slänga skräp, på en innergård vid baksidan av polishuset i Karlskrona.

– Det kan inte uteslutas att det har lagts upp där av någon för att undvika att någon skulle backa på det med en bil eller liknande, säger Peter Andersson, jourhavande förundersökningsledare i Karlskrona.

Polisen spärrade på tisdagen av området bakom polishuset i Karlskrona.
Foto: Maths Olsson
Polisen spärrade på tisdagen av området bakom polishuset i Karlskrona.

När föremålet upptäcktes på tisdagsmorgonen blev det stort pådrag och det fanns misstankar om att byltet kunde innehålla en bomb.

Larmet om det misstänkt farliga föremålet kom in till SOS vid 09.25 på tisdagen och en del av Västra Vittusgatan spärrades av. Ett antal bostadshus, en vårdcentral och ett lägenhetshotell vid avspärrningarna utrymdes också i väntan på att nationella bombskyddet skulle anlända från Stockholm.

– Polisen kom och slog på dörren och sa att det inte var säkert här. Så vi fick lämna vår lägenhet, säger Fariba Khaleghi till Sydöstran.

– Vi var jättechockade. Man vaknar och inget vet vad som händer. Det var stressigt och vi hann inte ta med oss något. När vi gick ut såg vi jättemånga ute på gatan, fortsätter Fariba.

Esraa Salloum kunde efter några timmar återvända till sitt hem efter att polisen hävt avspärrningen.
Foto: Mattias Mattisson
Esraa Salloum kunde efter några timmar återvända till sitt hem efter att polisen hävt avspärrningen.

Esraa Salloum stod vid avspärrningarna i en rosa morgonrock och matchande flip-flops i den kyliga morgonluften.

– Vi var hemma när det knackade hårt på dörren och vi blev jätterädda. Det var polisen som sa till oss att sticka så fort som möjligt. De hade hittat en stor väska eller något sådant sa de till oss, säger hon.

Polishuset utrymdes aldrig och något hot inkom aldrig, men personalen som jobbade där uppmanades att hålla sig inomhus, på motsatt sida från där det misstänkta föremålet var beläget.

– Vi valde att vikta om personalen i huset, säger Peter Andersson och fortsätter:

– Det går inte att bortse från det faktum att det sprängs utanför polishus i Sverige vid ett antal tillfällen varje år. Det är den verklighet vi lever i och måste agera efter, säger Peter Andersson.

Spärrade av i centrala Karlskrona

Planen var först att bussa berörda personer från området, med de evakuerades senare till badhusets lokaler en bit bort.

När nationella bombskyddet strax före lunch anlände till platsen och undersökte det misstänkta föremålet kunde det konstateras att det rörde sig om ett tält invirat i en presenning, med tejp runt om. Kort därefter hävdes avspärrningen och det inte längre farliga föremålet bars iväg.

– Den här gången blev det ingenting av något som väl kunde ha varit någonting, konstaterar Peter Andersson lättat.