Externt bolag får bygga nya hallen

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Kommunen har nu bestämt att inte bygga ny idrottshall på egen hand.
Foto:Mattias Mattisson
Kommunen har nu bestämt att inte bygga ny idrottshall på egen hand.

Kommunen slipper en tung investering när man nu beslutat att låta någon annan bygga den nya idrottshallen på Trossö. Lite mer än tre år beräknas arbetet ta.

Kommunstyrelsen tog i dag beslut om att låta ett externt bolag köpa marken och de nuvarande idrottshallarna på Trossö för att sedan bygga en ny hall och hyra ut den till kommunen under lång tid.

Alternativet för kommunen var att själv satsa 100 miljoner på att bygga en hall, men politikerna ser flera fördelar med att låta någon annan göra det.

– Det är bra att vi får en ny aktör i stan som är beredd att satsa så mycket pengar här. Och eftersom vi redan är lånetyngda är det inte helt fel för kommunen att slippa en så tung investering. Det finns mycket annat vi skulle kunna lägga de pengarna på som förskolor, kulturhus och bostäder, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S).

Ett bolag, Brinova, har redan lämnat ett konkret förslag så man har minst en intressent. Men efter att även kommunfullmäktige tagit beslut i frågan den 28 januari måste projektet upphandlas.

Enligt de grova beräkningar som Brinova gjort kommer det totalt att kosta ungefär lika mycket för kommunen om de bygger jämfört med om kommunen gjort det själv.

Det kommunen nu måste göra är en ordentlig undersökning och sanering av marken. Det är oklart vad det kommer att kosta. Troligtvis måste man också flytta på en pumpstation.