Familj hamnade i våldsam orkan

BLEKINGE Artikeln publicerades
Lars Svensson hjälper till att säkra huset mot orkanen Irma.
Lars Svensson hjälper till att säkra huset mot orkanen Irma.

Lars Svensson och hans familj åkte på semester till Florida och hamnade mitt i kaoset kring orkanen Irma.

– Det var jättetufft. Nu håller jag mig gärna hemma i Sverige.

Lars Svensson, hans fru Åza och sonen Sixten åkte till Florida för några sköna dagar i solen men fick i stället vara med om en riktig skräckupplevelse. Medan orkanen Irma drog in över de karibiska öarna och orsakade stor förödelse fick familjen fly till vänner inåt landet där de hjälptes åt att spika för fönster och bunkra mat och vatten.

– När vi var klara med alla förberedelserna på lördagsförmiddagen var det en jättekonstig känsla. När man inte längre hade någonting att sysselsätta sig med blev det jobbigt. Och det gick ut varningar hela tiden med uppmaningar om att uppsöka skyddsrum. Det var också sista gången vi hade kontakt med någon sedan bröts allt, berättar Lars.

Sedan tog det flera dagar innan de kunde få i gång telefonerna och meddela anhöriga att de var okej. Däremot prioriterade de att hålla tv:n i gång så att de kunde följa nyheterna.

Irma träffade Kuba och mattades av något. När hon kom in över Florida blev Key West längst i söder hårdast drabbat. Familjen Svensson befann sig bara i ytterkanten av orkanen.

– Men det räckte. Vi såg hur träden knäcktes som små tändstickor och vattnet steg högre och högre på tomten och i hagarna. Skivorna vi hade satt fast över fönstren slog fast att de var tjocka och vi hade skruvat fast dem jättehårt.

Familjen de bodde hos klarade sig utan några större skador på egendomen. Och på tisdagen hade vägarna i området städats tillräckligt för att man skulle kunna ta sig mot Orlando och flygplatsen.

– Och på torsdagen kunde vi flyga hemåt. Det var fantastiskt skönt, säger Lars som just nu inte är så sugen på fler långresor.

– Jag längtar inte direkt efter att åka bort utan känner mig mer nöjd med att vara hemma. Tänk, vi tyckte det var en häftig grej att åka iväg men så blev det så fruktansvärt fel.