Färre Blekingepatienter får trycksår

BLEKINGE Artikeln publicerades
Foto: Claudio Bresciani/TT

Blekinge är näst bäst i landet på att förhindra trycksår hos sina patienter. Under det senaste halvåret har andelen halverats.

Allt färre patienter i Blekinge får trycksår när de ligger på sjukhus.

Förra året drabbades 6,6 procent. I år handlar det om 3,7 procent, vilket gör Blekingesjukhuset näst bäst i landet på att förhindra trycksår hos sina patienter.

– Det här är värt tårta till personalen i vår slutenvård, säger Suzana Selan, chef för avdelningen för kunskapsstyrning i Region Blekinge, i ett pressutskick.

Trycksår uppstår när cirkulationen i huden försämras på grund av tryck, till exempel när man ligger stilla länge i samma position.

Blekingesjukhuset har under många år arbetat med en rad olika åtgärder för att förhindra att patienterna får trycksår. Bland annat har sjukhuset köpt in lämpliga madrasser och arbetar med lägesändring, alltså att personalen regelbundet ändrar patientens position i sängen eller stolen. Det används också olika typer av hälavlastning och glidlakan.

Detta har också gett resultat, visar årets mätning.

– Vi var inte nöjda med förra årets resultat. Ledning och verksamhetschefer tog därför tag i detta och visade att det är viktigt att arbeta för att förhindra trycksår. Sedan har sårombud och omvårdnadsutvecklare arbetat fram handlingsplaner för att förbättra olika saker på olika avdelningar, säger Suzana Selan.

En del patienter har trycksår redan när de kommer in till sjukhuset, som de har fått hemma eller på något kommunalt boende. Mätningen visar dock att även dessa minskar i antal.

Det totala antalet patienter med trycksår i Blekinge har minskat från 12 procent år 2018 till 7,6 procent år 2019.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.