Nyheter

Färre sökande till höstens BTH-utbildningar

Blekinge Artikeln publicerades
Ungefär lika många sökande som förra året har antagits till utbildningar på BTH. Men totalt sett har betydligt färre sökt till högskolan detta år.
Foto: Mattias Mattisson
Ungefär lika många sökande som förra året har antagits till utbildningar på BTH. Men totalt sett har betydligt färre sökt till högskolan detta år.

Antalet sökande till BTH har minskat.

Drygt 1500 personer färre sökte till högskolan i höst, men antalet förstahandssökande har däremot ökat.

Förra året sökte 8 761 personer en utbildning vid BTH inför höstens terminsstart.

Nya siffror visar dock att i år har endast 7205 personer sökt utbildningar på Blekinge Tekniska högskola. Det är alltså en minskning med fler än 1500 sökande.

Under torsdagen kom antagningsbeskedet som många blivande studenter nervöst gått och väntat.

I första urvalet har 2415 personer antagits till utbildningar på BTH, vilket är en liten minskning med 20 sökande sedan förra året. Antalet förstahandssökande till högskolan har däremot ökat, från 1948 personer till 2123, alltså en ökning med drygt åtta procent.

– Jag är väldigt glad över att vi ökar antal förstahandssökande så mycket. Det finns ett stort kompetensbehov i regionen och nationellt, och vi får en bekräftelse att vi erbjuder attraktiva utbildningar, säger rektor Mats Viberg, i ett pressmeddelande.

Webbprogrammering är det program som flest studenter söker till och den mest populära kursen är den i nätverksprogrammering.

Ser man till hela Sverige har drygt 279 300 personer antagits till en högskoleutbildning i höst. Det är en ökning med 4133 fler personer, eller 1,5 procent, jämfört med förra året.

Av alla landets högre lärosäten så har antalet antagna ökat på 22 universitet och högskolor jämfört med höstterminen 2018.

Totalt sökte 399 109 personer till högskolan hösten 2019, vilket är en ökning med 6 914 personer jämfört med för ett år sedan.

Den 15 april var sista dag för att söka till ett program eller kurs med start till höstterminen. Det går dock fortfarande att göra så kallad ”Sen anmälan” till en del utbildningar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.