Färre tvångsåtgärder inom vuxenpsykiatrin

Blekinge Artikeln publicerades
Tvångsåtgärderna blir färre inom vuxenpsykiatrin på Landstinget Blekinge.
Foto: Mattias Mattisson
Tvångsåtgärderna blir färre inom vuxenpsykiatrin på Landstinget Blekinge.

Tvångsåtgärderna blir färre inom psykiatrin på Landstinget Blekinge. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i en landsomfattande kontroll.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har undersökt i vilken omfattning och på vilket sätt som tvångsåtgärder används inom vuxenpsykiatrin på landets regioner och landsting. Övergripande brister i tvångsvårdens utförande, tillämpning av lagar, tvångsåtgärder och behandling har tidigare konstaterats.

IVO har intervjuat patienter och genomfört dialogmöten med bland annat verksamhetschefer, chefsöverläkare och enhetschefer. Det kan nu konstateras att tvångsåtgärderna vid den länsgemensamma vuxenpsykiatrin i Karlskrona har minskat stadigt sedan 2015, trots att söktrycket på psykiatrin är större än tidigare.

Det som möjligen ökar är tvångsåtgärder före intagningsbeslut på psykiatriska akutmottagningen i Karlskrona. Den patientgruppen kommer vanligen in med polistransport i ett drogpåverkat tillstånd.

Att verksamheten arbetar aktivt med så kallat lågaffektivt bemötande, har regelbunden handledning och bemötandeutbildning samt etiska samtal om tvångsåtgärder presenteras som några av förklaringarna till att antalet tvångsåtgärder har minskat.

Vuxenpsykiatrin bedömer själva att en ny utemiljö också har bidragit till ett bättre klimat på avdelningarna och färre tvångsåtgärder. Att undvika överbeläggningar minskar också risken för akuta situationer.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.