Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Festival ställs in: ”Sexistiska attityder och minimala ekonomiska resurser”

Sommarens Live Green Festival i Karlskrona ställs in. Företrädare för festivalen är besvikna på kommunen.
– Om man inte får betalt är det minsta man kan begära att man åtminstone bemöts med respekt och inte sexistiska attityder, säger Louise Lindén, grundare av Live Green.
KARLSKRONA • Publicerad 27 mars 2019
Louise Lindén, grundare av Live Green.
Louise Lindén, grundare av Live Green.

På onsdagsförmiddagen meddelade arrangörerna bakom Live Green Festival att det inte blir något arrangemang i samband med årets Skärgårdsfest. Kritiken mot kommunen är svidande.

Det har gått åtta år sedan Live Green anordnades första gången. Syftet var att lyfta fram de miljöproblem och klimathot som lett till att allt fler människor känner ångest inför framtiden.

Annons

I pressmeddelandet står:

”Dessa åtta år av engagemang i Karlskrona har kantats av aktivt motstånd, förminskande och sexistiska attityder och minimala ekonomiska resurser. Detta har tagit sig uttryck på flera olika sätt; Ett exempel är när Live Greens högsta chef år efter år tilltalats ”lilla gumman” i formella sammanhang och ett annat exempel är upphandlingarna gällande Karlskrona Skärgårdsfest där Live Green aldrig getts tillfälle att påverka förutsättningarna för vår framtida verksamhet.

Vi kan konstatera att vi – som unga kvinnliga ledare i en medelstor stad och mansdominerad bransch – möter strukturer och utmaningar som existerar överallt, men som blir extra synliga i hemstaden.”

När Sydöstran når Louise Lindén för en kommentar är hon tydlig med att hon är besviken på hur kommunen hanterat frågan.

– Vi vill behandlas och bemötas som en likvärdig aktör. Det här handlar inte bara om oss utan även om alla nya unga tjejer och killar som brinner för en sak och om hur de bemöts i Karlskrona kommun.

– Vi kräver att bli bemötta med respekt och att inte bli förminskade. Att vi nu sätter ner foten för att belysa de strukturer och den tystnadskultur som finns i Karlskrona är att ta ett samhällsansvar, anser jag. Saken är den att när vi jobbat i andra kommuner med Live Green så har vi insett att den situation som är i Karlskrona inte gäller överallt. Det ska inte behöva vara svårt att jobba i en kommun. I Kristianstad, exempelvis, har bemötandet varit klart bättre och mer stöttande och respektfullt.

Den 18 februari i år träffade Louise Lindén och festivalgeneralen Jeanette Glans politikerna i Karlskronas kommunstyrelse, bland annat kommunalråden Sandra Bizzozero (S), Magnus Larsson (C) och Börje Dovstad (L). Man framhöll att man kände sig ojämlikt behandlade och lyfte önskemål om förbättrade villkor och ett professionellt bemötande.

– Vi överlämnade också listor med konkreta åtgärder för inkludering, handling och ekonomisk stabilitet. I fredags fick vi besked om att våra önskemål har fallit för döva öron.

I fredags kom nämligen ett mejl från Carl-Martin Lanér, kommundirektör vid kommunledningsförvaltningen i Karlskrona. I detta mejl säger han att kommunen är positiv till Live Greens verksamhet, men att ”förutsättningarna är dock fastställda för 2019.” Han fortsätter brevet med att de ”inspel kommunen fått om en långsiktig utveckling kommer att tas med i budgetberedningen för 2020. I samband med de prioriteringar som sker 2020 kommer dessa då att vägas in.”

Johan SvenssonSkicka e-post
Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons