Fick lavemang i stället för operation

Blekinge Artikeln publicerades

14-åringen kom in till sjukhuset med buksmärtor, fick lavemang och skickades hem. En vecka senare opererades han för brusten blindtarm. Nu får Blekingesjukhuset kritik från IVO.

14-åringen sökte akut för buksmärtor och kräkningar. Han fick diagnosen förstoppning men IVO, Inspektionen för vård och omsorg, menar att med ledning av hans symptom borde man ha kunnat ana en blindtarmsinflammation.

Det togs inga blodprov för att spåra eventuell inflammation eller infektion, utan pojken fick lavemang och skickades hem. På sjukhuset uppmanades dock familjen att komma tillbaka om han fortfarande hade feber eller hade fortsatt ont.

Det tog fyra dagar innan pojken kom tillbaka och opererades då för brusten blindtarm och bukhinneinflammation. Han fick stanna kvar på sjukhuset i en dryg vecka.

Behandlande läkare förklarar en del av händelsen med att det var hårt tryck på kliniken när 14-åringen kom in första gången. Det var också fullt på barnavdelningen och endast mycket sjuka barn kunde läggas in. Chefsläkaren menar också i sitt yttrande att informationen om att återkomma inte gått fram tillräckligt, eftersom det tog fyra dagar innan familjen återkom.

Sjukhuset har vidtagit åtgärder för att minska risken för att det ska hända igen, men IVO avslutar ärendet med kritik. Sjukhuset brast i planerad uppföljning av patienten.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Sydöstran så godkänner du samtidigt våra regler.

På sydostran.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på sydostran.se. På tider då Sydöstrans webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på sydostran.se

sydostran.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på sydostran.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Sydöstran som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.