Fick lavemang i stället för operation

Blekinge Artikeln publicerades

14-åringen kom in till sjukhuset med buksmärtor, fick lavemang och skickades hem. En vecka senare opererades han för brusten blindtarm. Nu får Blekingesjukhuset kritik från IVO.

14-åringen sökte akut för buksmärtor och kräkningar. Han fick diagnosen förstoppning men IVO, Inspektionen för vård och omsorg, menar att med ledning av hans symptom borde man ha kunnat ana en blindtarmsinflammation.

Det togs inga blodprov för att spåra eventuell inflammation eller infektion, utan pojken fick lavemang och skickades hem. På sjukhuset uppmanades dock familjen att komma tillbaka om han fortfarande hade feber eller hade fortsatt ont.

Det tog fyra dagar innan pojken kom tillbaka och opererades då för brusten blindtarm och bukhinneinflammation. Han fick stanna kvar på sjukhuset i en dryg vecka.

Behandlande läkare förklarar en del av händelsen med att det var hårt tryck på kliniken när 14-åringen kom in första gången. Det var också fullt på barnavdelningen och endast mycket sjuka barn kunde läggas in. Chefsläkaren menar också i sitt yttrande att informationen om att återkomma inte gått fram tillräckligt, eftersom det tog fyra dagar innan familjen återkom.

Sjukhuset har vidtagit åtgärder för att minska risken för att det ska hända igen, men IVO avslutar ärendet med kritik. Sjukhuset brast i planerad uppföljning av patienten.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.