Fick underhåll - trots att föräldrarna lever ihop

Karlskrona Artikeln publicerades
Kvinnan har uppgett att hon och barnens pappa lever åtskilda. Försäkringskassan konstaterar tvärtom att de lever under äktenskapsliknande förhållanden.
Kvinnan har uppgett att hon och barnens pappa lever åtskilda. Försäkringskassan konstaterar tvärtom att de lever under äktenskapsliknande förhållanden.

En 44-årig kvinna har fått flera hundra tusen kronor i underhållsstöd – trots att hon har levt tillsammans med sin man hela tiden.

Det var i juni fjol som Försäkringskassan startade en utredning kring kvinnan, sedan de börjat misstänka att hon lämnat oriktiga uppgifter. Bland annat har hon hävdat att hon saknar körkort. En genomgång av hennes kontoutdrag visade något helt annat. Hon har bensinkostnader, felparkeringsavgifter, trängselskatt, fordonsskatt och kostnader för bilprovning och bilskatt.

Under utredningens gång har det också kommit fram att kvinnan inte kan styrka särlevnad mellan henne och barnens pappa. Något som är en förutsättning för att staten ska gå in och betala underhållsstöd – vilket sker när den ene föräldern smiter från sitt underhåll.

Tvärtom bedömer Försäkringskassan att föräldrarna har levt under äktenskapsliknande förhållanden hela tiden – samtidigt som hon har plockat ut bidrag i flera år.

Kvinnan ska därför betala tillbaka 431 453 kronor för perioden juli 2012 till juni 2018. Hon hävdar att hon inte har råd med någon återbetalning, men Försäkringskassan bedömer att hon har goda möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden och få ordning på sin ekonomi.

För övrigt har kvinnan också fått bostadsbidrag från kommunen. Där har hon inte uppgett vare sig årsinkomst eller att hon fått underhållsstöd.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.