Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

TV: Filmare från USA ska göra Gribshunden till världskändis

Dykande dokumentärfilmare från USA är imponerade av Gribshunden. Nu ska skeppet nå ut till en världsomfattande publik.
”Som att hitta Columbus skepp!”
Blekinge • Publicerad 13 mars 2019

Här saknas innehåll

Ett skeppsvrak är inte alltid så spännande i sig, en samling algklädda träbitar på havets botten. Däremot kan historien runt vraket göra det intressant för en världspublik. Det är vad Blekinge museum hoppas ska hända nu när det välkända dokumentärprogrammet Nova har bestämt sig för att göra en film om Gribshunden.

– När jag fick veta lite mer om skeppet väcktes intresset direkt. Nu när jag har sett det själv och har läst på måste jag säga att det är unikt i sitt slag. Det rör sig om ett skepp rustat för upptäcktsresande, på många sätt påminner det om Columbus skepp. Skillnaden är att Santa Maria inte finns kvar. Gribshunden vet vi var den är. Det är unikt.

Annons

Orden kommer från Krik Wolfinger från amerikanska filmteamet Lone wolf media. I veckan har han och ett antal kollegor varit på plats i Blekinge och under tisdagen dök man vid skeppet.

Krik Wolfinger och hans team utforskade Gribshunden under tisdagen. I augusti återvänder det med ett filmteam.
Krik Wolfinger och hans team utforskade Gribshunden under tisdagen. I augusti återvänder det med ett filmteam.

– Det var fantastiskt, vattnet var klart och vi såg verkligen vad vi hade att arbeta med! Förutsättningarna för att filma här är mycket bra.

Dykledare var Johan Rönnby på Södertörns högskola och även amerikanska marinarkeologen Brendan Foley deltog. Foley är knuten till Lunds universitet och har jobbat tillsammans med Krik Wolfinger tidigare. Idén om att göra en dokumentär om Gribshunden kom efter ett samtal mellan dem och jakten efter ett nytt spännande projekt.

I augusti ska inspelningen påbörjas på allvar och filmen beräknas vara klar till första kvartalet 2020. Antalet personer som kommer att se programmet beräknas till runt tio miljoner. Under tiden ska manus skrivas, platsen utforskas ordentligt och 3D-modeller göras.

Brittiska dykaren Phil Short och Brendan Foley från Lunds universitet.
Brittiska dykaren Phil Short och Brendan Foley från Lunds universitet.Foto: Karl Melin
Platsen för vrakfyndet.
Platsen för vrakfyndet.

– Med dagens teknik kan vi ge en otroligt detaljerad bild av hur skeppet faktiskt såg ut. Det får verkligen historien att bli levande, säger Wolfinger.

– Vi ska även ta DNA-prover på skrovet för att se var det har rört sig. Den här typen av fartyg används för väldigt långa expeditioner, kanske har Gribshunden varit på någon spännande plats. Beroende på vad vi får fram kan det bli en världsnyhet.

På torsdagen befann sig filmteamet på Blekinge museums föremålsmagasin utanför Karlskrona för att filma och studera de föremål som redan plockats upp från vraket.

Dykning vid Gribshunden, som ligger på 10 meters djup.
Dykning vid Gribshunden, som ligger på 10 meters djup.Foto: Johan Rönnby

– Vi hade inte väntat oss att det skulle finnas så mycket fynd. Vi kan dra många slutsatser utifrån det som redan är i land, bland annat om vilka som befann sig ombord.

Förhoppningen nu är att filmen ska bidra till att öka det internationella intresset för tiden runt Kalmarunionen och Östersjöregionen överlag.

Det i sin tur kan leda till ökad turism – från när och fjärran.

Annons

Vad säger du om namnet, Gribshunden. Är det bra för den internationella publiken?

– Ja absolut, på engelska blir det typ ”The Griffin hound”, det är intresseväckande, säger Krik Wolfinger.

Marcus Sandekjer, chef på Blekinge museum, blir intervjuad vid dykningen.
Marcus Sandekjer, chef på Blekinge museum, blir intervjuad vid dykningen.Foto: Karl Melin
Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons