Fler unga ska aktiveras genom miljonprojekt

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Idrottens dagar anordnas under fredagen och lördagen av kommunen i samarbete med Sisu och Blekinge idrottsförbund. Neo Lindhoff och Sdrah Al Zamil, som båda går i årskurs 4 på Piggelinen, testar på att boxas.
Foto:Mattias Mattisson
Idrottens dagar anordnas under fredagen och lördagen av kommunen i samarbete med Sisu och Blekinge idrottsförbund. Neo Lindhoff och Sdrah Al Zamil, som båda går i årskurs 4 på Piggelinen, testar på att boxas.

Nu satsas det 1,5 miljoner kronor på att få fler barn och ungdomar i Karlskrona att idrotta mer. Under fredagen fick de chans att testa på en rad olika idrotter.

Under Idrottens dag samlades i dag runt 1 600 grundskoleelever i Rosenholm där det fanns möjlighet att prova allt från golf och cricket till curling och rodd.

Arrangemanget är en del av ett större projekt som nu drar i gång. Under tre års tid satsar Karlskrona kommun totalt 1,5 miljoner för att kunna återuppta den prova-på-verksamhet som fanns för några år sedan.

– Den var väldigt populärt och när jag fick uppdraget började jag fundera kring vad som är det viktigaste med den och hur vi ska få fler unga att idrotta, säger projektledare Niklas Månsson som arbetar på gymnasiesärskolan och är förstelärare i idrott och hälsa.

Han säger att forskning visar att i stort sett alla barn och ungdomar tycker att det är roligt med idrottsaktiviteter. Men varför håller då inte alla på med det och varför väljer en del att sluta?

Niklas Månsson tror att den största orsaken till det är att tävlingsmomentet kan vara avskräckande.

– Alla barn vill inte tävla och slutar då hellre. Jag tror att det är viktigt att det är på barnens villkor. Att de får göra det som de tycker är roligt. Det är helt okej att tävla, men det är viktigt att det finns alternativ, säger han och räknar upp några idrotter som det är möjligt att bara utöva om så önskas.

– Tennis och badminton är klockrena. Sedan finns det också parkour och olika kampsporter. Golf är ett annat lysande exempel.

För att visa att det finns alternativ och för att få fler att röra på sig kommer det under varje läsår att anordnas ett antal halvdagar med chans att prova på olika sporter. Årskurs två och fem har valts ut till detta.

– Då kommer vi att presentera ungefär tio idrotter. Helst sådana som inte är skolidrotter, till exempel racketsporter som inte går att utöva i små gymnastikhallar, säger Niklas Månsson.

Andra delar i projektet är att fortbilda kommunens idrottslärare och att försöka få i gång enskilda samarbeten mellan skolorna och föreningarna.

Ett av barnen som deltog under fredagens arrangemang var 11-årige Jonathan Petersson som går på Galären. Förutom fotboll spelar han också golf som han berättar att hans farmor har lärt honom.

– Jag tycker bäst om golf för att det är kul att skjuta iväg bollar och att det är något som man kan göra tillsammans med hela familjen, säger han.

Han tyckte också att det var jättekul att prova på nya idrotter, precis som Tina Ivarsson på Piggelinen som testade en roddmaskin för första gången.

– Det var lite motstånd först, annars var det inte jättesvårt, säger hon.

I dag lördag är alla välkomna till Idrottens dag i Rosenholm.

– Det är viktigt att få med familjerna också, säger Niklas Månsson.