Flera förändringar att vänta med Region Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades
Landstinget Blekinge går ihop med Region Blekinge och bildar från och med 1 januari nya Region Blekinge.
Foto: Mattias Mattisson
Landstinget Blekinge går ihop med Region Blekinge och bildar från och med 1 januari nya Region Blekinge.

Gamla Region Blekinge ska tillsammans med landstinget bilda nya Region Blekinge. Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna och flera förändringar är att vänta efter nyår.

Den 1 januari går Region Blekinge samman med Landstinget Blekinge och bildar nya Region Blekinge. Sammanslagningen innebär att Blekinge bildar en så kallad regionkommun med det samlade ansvaret för regional utveckling och hälso- och sjukvård.

Syftet med förändringen är, enligt Region Blekinge, att skapa ett tydligare och starkare regionalt ledarskap, där hållbar regional utveckling och en god hälso- och sjukvård bättre möter människors behov.

"Den nya organisationen ska främja en hållbar utveckling i hela Blekinge och ansvara för hälso- och sjukvård, tandvård, folkhälsa, regional tillväxt, infrastruktur, kollektivtrafik, kultur och bildning”, skriver Region Blekinge i ett pressmeddelande.

I en regionkommun är den politiska ledningen direktvald via de blå röstsedlarna i valet.

Den största delen av ansvaret för den regionala utvecklingen i Region Blekinge kommer från och med årsskiftet att ligga inom förvaltningen regional utveckling, kultur och bildning, där Anna-Lena Cederström blir förvaltningschef och regional utvecklingsdirektör.

Operativa ansvaret för kollektivtrafiken i Blekinge flyttas till förvaltningen Blekingetrafiken, där Sören Bergerland blir förvaltningschef och trafikdirektör.

Det nuvarande verksamhetsområdet kultur och fritid bildar en enhet inom förvaltningen regional utveckling, kultur och bildning. Chef för enheten blir Malena Sandström. Inom samma förvaltning hamnar också Blekinge folkhögskola, som bildar en egen enhet med skolans rektor Bertil Karlsson som chef.

I och med bildandet av regionkommunen samlar den blivande förvaltningen regional utveckling, kultur och bildning sin personal i nya lokaler på Ronnebygatan i Karlskrona. Sedan tidigare finns medarbetarna inom kultur och fritid på den adressen.

Blekinge folkhögskola kommer att vara kvar i skolan i Bräkne-Hoby och förvaltningen Blekingetrafiken kommer att hålla till i lokalerna på Gräsvik i Karlskrona.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.