Flera #metoo-marscher i eftermiddag

Blekinge Artikeln publicerades
Tidigare i veckan arrangerade Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige en ljusmanifestationer mot våldtäkter och sexuellt våld på ett flertal orter.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Tidigare i veckan arrangerade Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige en ljusmanifestationer mot våldtäkter och sexuellt våld på ett flertal orter.

Under söndagen arrangeras flera ljusmarscher kopplade till #metoo-uppropet runt om i landet. Även i Blekinge finns det möjlighet att visa sitt stöd.

I eftermiddag klockan 15.00 drar flera fackeltåg igång till stöd för de många #metoo-rörelser som dragits igång för kvinnor i olika branscher och samhällsskikt.

En av orterna där det ska arrangeras en ljusmarsch är Karlshamn, där en privatperson på kort varsel drog igång en manifestation då det inte såg ut att bli något annars. För Sydöstran berättar Sabina Kerbavac att marschen börjar klockan 15.00, på torget och att den som vill hålla tal är välkommen.

I Sölvesborg är det Marie Eriksson och Alexandra Melander som har dragit ihop en arrangörsgrupp, även de är privatpersoner.

– Jag tycker det är en häftig grej. Även om vi är en liten stad och vi bara blir några personer som deltar så är vi en del i en större helhet, säger Alexandra Melander.

I Sölvesborg sker samlingen vid Stortorget, för vidare vandring runt centrum.

Responsen för den planerade ljusmanifestationen i Ronneby har varit väldigt positiv, säger arrangörerna Malin Norfall, Lova Necksten, Anna Carlbrant, Lena Mahrle och Ella Selmani. De berättar att det blir en tyst manifestation med facklor. Det innebär med andra ord inga tal, plakat eller flaggor.

”Vi sätter ljuset på problemen som skapat #metoo där flera vittnat om maktmissbruk, trakasserier och sexuellt våld. Detta är början till förändring.” skriver arrangörerna.