Flera tusen medlemmar i nätverk för hemmaföräldrar

BLEKINGE/STOCKHOLM Artikeln publicerades
Madeleine Lidman.
Foto:Tommy Wiberg
Madeleine Lidman.

– Lyssna in ditt barn och följ din magkänsla.

Det rådet ger Madeleine Lidman, grundare av Hemmaföräldrars nätverk, till småbarnsföräldrar som är osäkra på hur de ska göra.

En av dem som har gått med i nätverket för att få stöttning i sitt val som hemmamamma och komma i kontakt med andra i samma situation är Malin.

– Det har varit ett bra stöd, säger hon.

Det var också tanken med Hemmaföräldrars nätverk när Madeleine Lidman, som är boende i Stockholm, startade det år 2001. När hon väntade sitt första barn några år tidigare var hon inställd på att det var förskola som gällde, men så drabbades hon av havandeskapsförgiftning.

– Redan då började vi känna oss osäkra på hur vi skulle göra. Vi började titta på förskolor, men vår dotter kändes så liten. Så för hennes skull väntade vi lite.

Förutom att hon var tvungen att säga upp sig från jobbet för att kunna vara hemma berättar Madeleine Lidman att reaktionerna från andra ofta var negativa.

– Många sa till mig att det inte kommer att gå bra och man blev osäker och kände sig ensam. Det var kämpigt, så min tanke med Hemmaföräldrars nätverk är att underlätta för andra så att de inte behöver kämpa lika mycket, säger hon.

I dag har Facebookgruppen över 2 500 medlemmar, samt lokala grupper runtom i hela landet i vilka det finns möjlighet att samordna träffar.

– Oftast finns det flera hemmaföräldrar, men man hittar inte dem för man vet inte var de finns.

Madeleine Lidman framhåller att inte hon är emot förskolan, men att hon vill att det ska finnas valmöjligheter.

– Vissa barn mår inte bra i förskolegrupper och behöver då ett annat alternativ. För andra fungerar det bättre att vänta några år med förskolestarten. Det viktigaste är att våga lita på sin magkänsla.

Vår artikelserie "Barnomsorgen i Blekinge"

Del 1:

"Jag har världens bästa jobb"

Från barnkrubbor till allas rätt till förskola

Del 2:

Dagmammor efterfrågas i Sölvesborg

Del 3:

De bytte karriär och öppnade daghem

Del 4:

På Ankaret styr föräldrarna