Flydde från lastbil full med starköl och sprit

Karlskrona Artikeln publicerades
Det var åtskilliga flak starköl och även två pallar starksprit som hittades i den övergivna lastbilen.
Foto: Tullen
Det var åtskilliga flak starköl och även två pallar starksprit som hittades i den övergivna lastbilen.

Plötsligt lade den 44-årige, polske yrkeschauffören benen på ryggen, och flydde från färjeläget på Verkö, till fots. Efter sig lämnade han en trailer med 825 liter starksprit, och drygt 20 000 liter starköl.

Det var i oktober i fjol som 44-åringen kom med morgonfärjan till Verkö, och då dirigerades åt sidan för en scanning av lasten. Men när denna skulle göras hade chauffören, 44-åringen, flytt.

Orsaken, uppger han nu själv, var att han vid framkomsten till Karlskrona snabbt kollat lasten, han hade inte hunnit innan, och då upptäckt att denna bestod av ansenliga mängder starköl och starksprit, och dessutom ett femtiotal limpor cigaretter.

– Jag har fyra barn och en arbetslös fru. Jag ville inte hamna i fängelse. Därför stack jag, uppger han i förhören med tullen.

Han hade tagit körningen på Sverige på annons, aldrig kört åt uppdragsgivaren tidigare, och skulle också få betalt först i efterhand. Lastbilen, och färjebiljetten, hade han hämtat upp på en bensinmack.

Där hade han också fått ett telefonnummer att ringa när han väl var i Sverige.

Det var först när han skulle göra sig redo att köra av färjan som han alltså tog en första, snabb koll av lasten.

825 liter starksprit, drygt 20 000 liter starköl, och 10 000 cigaretter; allt inlindat i folie.

Han uppger själv att han efter flykten från terminalen på Verkö höll sig gömd i området en timme, och därefter liftade med tre olika fordon till Trelleborg, där han tog färjan tillbaka till Polen.

Sedan dess har han inte alls hört av uppdragsgivaren. Efter diverse utredning och en fotokonfrontation i Sverige hade han emellertid identifierats här, och blivit begärd gripen och utlämnad för lagföring i Sverige. För lite drygt två veckor sedan lämnades han också ut.

– Hade jag vetat vad det var i lasten hade jag förstås aldrig tagit körningen, säger han nu i förhören, och han uppger också att detta bara var andra gången han var i Sverige.

Men utredningen visar att han haft körningar på Sverige även tidigare, och också lagförts för rattfylleri i samband med en av dem. Även hans påståenden om liftningarna med ”okända som talade främmande språk” har punkterats.

Han riskerar nu ett längre fängelsestraff.