Landstingets flytt stoppas

Nättraby Artikeln publicerades
Patrik Åkesson, ägare till Nättraby bruk och den som överklagade avtalet. 2 bilder
Foto:Maths Olsson
Patrik Åkesson, ägare till Nättraby bruk och den som överklagade avtalet.

Landstinget flytt av lagret till nya lokaler i Nättraby stoppas.

Förvaltningsrätten ogiltigförklarar det nya hyresavtalet.

– Det känns jättebra. Detta var det bästa som kunde hända. Det är en seger för både skattebetalarna och landstinget. Jag hoppas det blir en ny upphandling i närtid och då kommer jag ha flera billigare alternativ än det nybygge som står klart, säger Patrik Åkesson, ägare till Nättraby bruk och den som överklagade avtalet.

Bakgrunden är att landstingets lager under en längre tid varit för litet och man har aktivt sökt efter en ny lösning.

Patrik Åkesson som äger Nättraby bruk fick under hösten 2015 ett löfte om att landstinget skulle ta över hans lokaler – något som landstingsstyrelsen klubbade igenom.

Men tiden gick och för ett år sedan fick Patrik Åkesson beskedet att landstinget i stället valt ett nybygge vid E 22 i Nättraby, med Acrinova som huvudman.

Landstinget och Acrinova skrev ett hyresavtal på tio år som är värt 20 miljoner kronor - innan bygget var klart.

Patrik Åkesson tyckte att detta var fel och anmälde hyresavtalet till förvaltningsrätten. Han menade att landstinget borde ha gjort en ny upphandling – eftersom det handlar om ett nybygge – något som förvaltningsrätten nu håller med och därför river upp avtalet.

– Vi ska analysera domen under veckan med våra jurister. Jag tycker inte att vi gjort några fel, säger Per Johansson, chef för landstingsservice.

Landstinget Blekinge ska nu ta ställning hur man ska gå vidare.

– Det finns två huvudspår. Det är att överklaga domen eller göra en ny upphandling. Vilket det blir kan jag inte svara på i dag, säger Per Johansson.

Planen var att landstinget skulle flytta in i april 2017.

– Det kommer skjutas fram ännu mer med tanke på domen, säger Per Johansson.

Hur påverkar det verksamheten?

– Det ställer till det. Vi har för små lokaler i dag och det är en akutsituation. Vi får kolla på eventuella åtgärder, säger Per Johansson.

Styrande politiker fick information i ärendet under tisdagen.

– Förvaltningsrättens dom ska upp på landstingsstyrelsens arbetsutskott nästa vecka. Vi kommer analysera domen och se vilka konsekvenser den får, säger Kalle Sandström (S), landstingsråd.