Första böneutropet från minareten

Karlskrona Artikeln publicerades
Amal Roumie, Nadjah Heldic, Saousssan Almakdah och Lina Issa var på plats. De berättade att minareten är mycket viktig för dem.
Foto:Ola Åkeborn
Amal Roumie, Nadjah Heldic, Saousssan Almakdah och Lina Issa var på plats. De berättade att minareten är mycket viktig för dem.

Drygt 350 personer kom till dagens fredagsbön vid Kungsmarkens moské.

Prick klockan 11.49 ljöd det historiska böneutropet från Blekinges enda minaret.

– Jag är verkligen nervös. Jag gör detta varje fredag, men i dag är det annorlunda. Det är speciellt, säger Abdu Rahman innan han ska utföra böneutropet.

Att få de tillfälliga högtalarna på plats försenade utropet något, men klockan 11.49 var det igång. Under ett par minuter hördes Abdu Rahmans melodiska stämma inleda fredagsbönen, då predikan sker inne i moskén.

Enligt Mulo Djopa, vice ordförande i Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona, väljs mannen som utför böneutropet, ezan, ofta ut på grund av sin vackra röst.

Mulo Djopa berättar att det finns bara några få minareter i Sverige som har tillåtelse för böneutropet.

– Minareten här är en symbol som är mycket viktig för oss, liksom böneutropet, och betyder frihet på riktigt. Flera äldre grät när de såg minareten byggas, för de trodde inte det var möjligt när de kom till Sverige för 25 år sedan, säger Mulo Djopa och fortsätter:

– Jag har förståelse för att folk kan vara skeptiska. Men vi ska ha öppet hus en gång i månaden och då är alla välkomna hit för att ställa frågor.

Även ett antal icke-muslimer hade samlats nedanför minareten för att få vara med om det stora ögonblicket. Mats Hasselberg var en av dem:

– Jag är lärare på Sunna och jobbar med många nyanlända. Vi arbetar mycket med religionsfrihet i skolan och med att visa respekt för alla religioner. Därför är detta jättevikigt för mig också, säger han.

Mulo Djopa var nöjd med dagen och över att minareten nästan är färdigställd.

– Alla har varit positiva och har pratat mycket om det. Det var tal om stora kostnader när den skulle byggas, vi hade fått offerter på upp till 3 miljoner kronor. Men när vi bestämde att vi skulle bygga det själva landade kostnaderna på 250 000 kr. Alla medlemmarna har bidraget och ett 40-tal var med och byggde. Från vi gjorde grunden tog det cirka tre veckor tills den stod färdig, säger Mulo Djopa.