Fotbollstjejerna i Nättraby har ett tufft schema

Karlskrona Artikeln publicerades

Vintermörker och dimma skingras bara lite av gatlyktans sken när fotbollstjejerna i Nättraby ansluter.

I den betydligt ljusare träningshallen väntar ett vanligt pass i all sin glädje.

Men det ska också fungera ihop med allt annat i deras liv.
Tjejerna i hallen är en del av dam- och flickfotbollen i en av länets bästa klubbar.
Men den här gången ska vårt samtal med tjejerna inte handla om tabelläget, de snygga målen, eller ambitionerna på planen till säsongen.

Som alla andra idrottare ska tjejerna – egentligen fortfarande jätteunga – få sin ganska krävande sport att gå ihop med övrigt liv, skola, familj och annan fritid.
– Jag tränar fyra dagar i veckan eftersom jag också har en fotbollsprofil i skolan. Det kan bli mycket. Men bara man planerar upp sin tid går det ihop med skolan, säger Linnea Medelberg, 15, från Hasslö. Visst känner hon att fotbollen tar mer tid nu när hon blir ”äldre”.

Ingen av de fyra tjejerna är nybörjare. Alla har börjat någon gång mellan sex och elva års ålder. Och alla är överens. Fotbollen släpper de inte. Den ger så mycket som lagsport, gemenskap, kompisar, och en massa kul.– Nu på vintern märks det på helgerna framför allt, att vi inte har några matcher. Plötsligt blir det tid över. Om jag någon gång tycker att det blir för mycket? Kanske på sommaren i bland. Men att lägga av har aldrig slagit mig. Möjligtvis att hoppa över någon gång, menar Linnea.

Hon får medhåll i laget av Nora Thalin, 16, från Nättraby.
– Sammanhållningen i en lagsport ger så mycket. Vi tränar två gånger i veckan. Och sedan tränar jag själv två gånger till. Springer i byn, berättar Nora.

Räcker det inte med de två gångerna på fotbollen undrar vi.
– Nä, det tycker jag inte. Men visst ska det gå ihop med skolan. På gymnasiet blir det tuffare. Då gäller det att planera riktigt.

Sally Johansson, 15, är liksom de andra tjejerna medveten om riskerna för skador:
– Det är inget som sopas under mattan. Vi har en skadeansvarig i klubben och tränar en särskild styrketräning för att motverka riskerna, berättar hon.
– Och träningen är helt enkelt kul att gå på, säger hennes lagkompis Michelle Lundh, 16.

Vågar ni säga till tränaren att ni hoppar över ett pass för att vara hemma och plugga?

– Ja, om det behövs kan jag stå över en träning. Det skulle vara värre med en viktig match. Det valet har jag förstås aldrig behövt göra, säger Michelle.