Full fart på populärt kafé

Hasslö Artikeln publicerades
Hasslö hamncafés kock Freja Mikkelä tillsammans med kaféets ägare Eva Afferdal.
Foto: Stina Pettersson
Hasslö hamncafés kock Freja Mikkelä tillsammans med kaféets ägare Eva Afferdal.

När hon startade för åtta år sedan hade hon inte ens vatten i det lilla kaféet. Nu har Eva Afferdals Hasslö hamncafé 100 lunchgäster om dagen.

När Eva Afferdal öppnade Hasslö hamncafé 2011 hade hon bland annat erfarenhet från att ha drivit Café Plurret i Ronneby sporthall och Silverforsens kaffestuga tillsammans med sin syster. Sedan träffade hon en man med rötterna på Hasslö och lämnade Ronneby för ön. Där började hon med kaffe, kaka och glass i sitt Hasslö hamncafé.

– Det var väldigt enkelt. Jag satt i en solstol och löste korsord och sedan kom det en kund, säger hon och skrattar.

Mycket har hänt sedan dess och i dag har hon inte tid att lösa korsord i väntan på kunder. Hon har nämligen fullt upp med 100 lunchgäster om dagen. Sedan starten har hon fått vatten till verksamheten och 2014 utökades den med en stugby på fem stugor och åtta ställplatser. 2017 byggde hon ut köket och än har kaféet inte vuxit färdigt. Eva har fortfarande planer.

Men det var inte länge sedan hon var beredd att ge upp kaféet för att satsa på annat. Hon försökte sälja den till någon som ville samarbeta med stugbyn men hittade ingen lämplig. I stället valde hon att satsa på hamnkaféet.

Sedan en tid tillbaka har hon också anställt kocken Freja Mikkelä som har visat sig vara en stor tillgång.

– Freja driver stället med mig fastän hon bara är anställd. Vi har skapat hela menyn tillsammans, säger Eva.

För dem är kundernas upplevelse viktig. Hasslö hamncafés signaturrätter har blivit sillmackan och våffla på pinne. Eva kände sig tvungen att ha våfflor efter att ha jobbat i Silverforsens kaffestuga med de kända våfflorna. Men eftersom hon till en början inte hade något vatten eller tallrikar på kaféet blev det våffla på pinne.

Verksamheten har ytterligare ben att stå på utöver det. Eva och hennes sambo driver även Seaboat som jobbar med sjöassistans, kurser och aktiviteter inom charter. Med Seaboat kan du bland annat åka på en utflykt till havs.

Hasslö hamncafé har dessutom evenemang en kväll i månaden. Här näst väntar Hawaiifesten den 5 juli som arrangerades för första gången förra året. Då får gästerna kransar och bål, livebandet Grevens spelar och personalen klär sig i bastkjolar.

– Vi hade 100 personer här förra året. Det var häftigt! säger hon.

Den 31 juli blir det musik med Johan Svedberg Trio och den 28 september återkommer Oktoberfesten.

Fakta

Evas tips för att uppleva Hasslö

• Ladda ner appen till nätverket Ark56 och använd den för att upptäcka Hasslö. Garpahamnen där hamnkaféet ligger är ett av Ark56:s 13 nav.

• Den fina badplatsen Sandvik.

• Vinprovning på Hasslös vingård Stora Horn. Snart finns det även lokalproducerad öl på ön.

• Fiskemuseet.

• Tillbringa tid ute i den vackra naturen.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.