Funktionsnedsatta saknar boende – straffas med miljonböter

Karlskrona Artikeln publicerades

Det är fullt på de kommunala gruppboendena för funktionsnedsatta i Karlskrona kommun.

Problemet blir en dyr historia för kommunen som nu riskerar straffavgifter på nästan tre miljoner kronor.

Som Sydöstran berättade igår kämpar funktionsstödsförvaltningen i Karlskrona kommun med ett underskott på 15 miljoner kronor – jämfört med den budgeten som politikerna har beslutat om för 2018.

Förvaltningen ser också risker att kostnaden kan öka när det gäller särskilt boende – eftersom det är fullt på förvaltningens egna boende för funktionsnedsatta.

Enligt en sammanställning väntar just nu 14 personer på en plats på kommunens gruppboende.

Kommunen har en skyldighet att tilldela en plats skyndsamt – annars riskerar de en straffavgift.

Under 2017 betalade Karlskrona kommun 1,9 miljoner kronor i vitesbelopp – eftersom de inte kunde erbjuda ett boende i tid. Något som SVT Nyheter Blekinge var först med att berätta.

Under det första kvartalet 2018 finns det ytterligare en straffavgift på en miljon kronor som utreds.

Det betyder att kommunen riskerar betala nästan tre miljoner kronor den senaste tiden på straffavgifter och samtidigt får flera funktionsnedsatta bo hemma eller lösa tillfälliga boende.

– Det är sannerligen olyckligt. Vi saknar platser för att kunna möta det behov som finns och följden av det är att det kostar kommunen pengar ändå, säger verksamhetschef Ida Åkesson, som rapporterar ärendena till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), till SVT Nyheter Blekinge.

För att bemöta det ökade trycket på platser har funktionsstödsnämnden avsatt 26 miljoner kronor de kommande fem åren för nya boende.

Under 2017 har kommunen inverterat flera tomter som skulle vara lämpliga att bygga nya LSS-boende på. Kommunen har pekat ut en tomt på Stenkärsvägen på Verkö och en på Lindvägen i Rödeby som kan vara lämplig för nya boenden – där detaljplanen ska göras om.

– Vi behöver fler LSS-boende, så detta är en mycket prioriterad fråga, sa Magnus Larsson (C), kommunalråd i Karlskrona, till Sydöstran i början av april.

Kommunen har även ett nytt boende på gång i Villa vik – men de projektet är försenat.