Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Efter allvarliga larmen: Granskning av skolan föreslås

Flera partier föreslår att en extern granskning av skolan i Karlskrona görs för att se om pengarna används på rätt sätt.
KARLSKRONA • Publicerad 19 juni 2018

Styret har fått saftig kritik av oppositionen för att inte sköta skolan på ett bra sätt. Kunskapsnämnden gick 39 miljoner kronor minus förra året och prognosen för i år pekar på minus 10 miljoner. Sparkrav och färre speciallärare och elevassistenter har blivit följden.

I gårdagens Sydöstran berättade Lärarförbundets ordförande i Karlskrona, Carina Svensson, om skolpersonalens oro inför hösten.

Annons

Oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) hade också begärt en särskild debatt om skolan och den hölls under tisdagens sammanträde med kommunfullmäktige.

– Jag kan inte hitta något annat år som sticker ut så mycket som 2017, då en tredjedel av eleverna i den kommunala skolan inte klarade kunskapskraven. Och då svarar Socialdemokraterna med besparingar. Moderaternas löfte är att skolan ska få tillräckliga ekonomiska resurser. Skolan måste sluta vara underfinansierad, sa hon.

Kunskapsnämndens ordförande Sandra Bizzozero (S) höll med om att elevernas kunskapsresultat är en utmaning men menade att det ser likadant ut i övriga Sverige och att det i Karlskrona faktiskt är fler elever som går ut gymnasieskolan med godkända betyg jämfört med i andra kommuner.

Flera från det politiska styret påpekade att många satsningar har gjorts på skolan de senaste åren. Skolor har byggts ut på flera håll och man har också gett kunskapsnämnden mer pengar och antalet pedagoger har ökat. Men ökningen är inte tillräcklig menar Moderaterna.

– Vad man inte nämner är att antalet elever har ökat ännu mer och det gör att resurserna per elev har minskat. Det är det som är viktigt. Man har fler utbildade pedagoger i skolan men samtidigt blir det färre elevassistenter, de som gör att de svagare eleverna har större chans att klara sin utbildning, sa Bengt Fröberg.

Kommunalrådet Börje Dovstad (L) ville se eventuella besparingar högre upp i förvaltningen.

– Det ska inte ske i klassrummen utan högre upp i den centrala organisationen. Det är en gemensam läxa att lära, sa han.

Börje Dovstad och kommunalrådskollegan Magnus Larsson (C) föreslog också att en utredning skulle genomföras för att titta på om skolans resurser används på rätt sätt.

– En extern utredning bör titta på om varje krona används för att barnen ska få den kunskap de behöver för att lyckas i livet, sa Börje Dovstad.

Johanna SpogardhSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons